Sponsored
Digitalisering betekent niet alleen gegevens beter gebruiken voor zakelijk succes, maar ook werknemers nieuwe instrumenten geven waarmee ze zich vertrouwd voelen en waarmee ze efficiënter kunnen werken. Om dit te doen slagen, moeten besluitvormers en werknemers de handen ineenslaan. Gregor Knipper, Managing Director EMEA Central Region voor Jabra Business Solutions, legt in een interview uit wat er echt toe doet als het gaat om het thema Smart Work.
Welke invloed heeft digitalisering op het trendthema Smart Work?
Digitalisering, dit jaar versneld door de pandemie, zal bedrijven op veel gebieden ingrijpend veranderen – of het nu gaat om de bedrijfscultuur of de werkplek. In de huidige situatie overheerst het thuiskantoormodel. Er wordt nog steeds controversieel over gesproken, maar veel bedrijven die zich er tot nu toe tegen hebben verzet, komen erachter dat werken op afstand de productiviteit daadwerkelijk kan verhogen. Als het goed wordt uitgevoerd en consequent wordt geoptimaliseerd, zodat negatieve factoren worden geëlimineerd, kan in de toekomst een grotere acceptatie worden verwacht. Toch zal niet elke werkplek automatisch mobiel worden; het bureau met desktop PC en telefoon zal zijn bestaansrecht blijven behouden. Daarnaast ontwikkelen zich meer mobiele varianten met laptops, headsets en vormen van werken die niet gebonden zijn aan vaste plaatsen en tijden – afhankelijk van de betreffende functie en het type werknemer. Vaak moet in een onderneming het evenwicht tussen deze twee modellen worden gevonden.
Wat betekent slim werken vanuit uw standpunt?
Slim werken betekent vooral: in het ideale geval kan ik werken waar en wanneer ik wil – bij de klant, thuis, op kantoor of elders. Dit is geenszins een nieuwe trend, maar een ontwikkeling die al geruime tijd aan de gang is en drie belangrijke drijfveren heeft. Enerzijds de jonge generatie werknemers, die reeds ongeveer de helft van alle banen bezet houdt en flexibele arbeidsmogelijkheden eist. Dan is er locatie-onafhankelijk kenniswerk, waarbij gedecentraliseerde teams samenwerken op verschillende locaties – van regionaal tot wereldwijd. De derde factor is het milieu, aangezien veel bedrijven in het belang van duurzaamheid zoeken naar manieren om het aantal werk- en zakenreizen te verminderen. Het Nieuwe Werken is dus geen kortetermijntrend, maar de toekomst van het werken.
Heeft de Corona-crisis deze ontwikkeling veranderd?
In het algemeen was en is de pandemie in dit land wind in de molens van de digitalisering. Eén aspect van slim werken – werken in een thuiskantoor – heeft daarbij zeker een duwtje in de rug gekregen. Veel bedrijven verzetten zich hiertegen en moesten hun kantoor aan huis via Corona mogelijk maken om hun bedrijf draaiende te houden. Nu hebben zij gemerkt dat, hoewel er aanvankelijk hier en daar problemen waren, het nu goed werkt en sommige werknemers zelfs productiever zijn. De acceptatie ervan is navenant veel hoger en maakt ook de weg vrij voor verdere stappen naar meer slimmer werken.
Hoe zouden bedrijven het onderwerp slimmer werken idealiter moeten benaderen?
Het is belangrijk dat bedrijven een concept voor slimmer werken ontwikkelen en er bewust mee omgaan. Enerzijds is het een noodzaak om aantrekkelijk te zijn voor huidige en toekomstige geschoolde arbeidskrachten. Anderzijds biedt het veel mogelijkheden waarvan bedrijven zich bewust moeten zijn en waarvan zij gebruik moeten maken, zoals de mogelijkheid om hun eigen diensten op een bredere geografische basis aan te bieden. Het is ook van essentieel belang dat de werknemers er vanaf het begin bij worden betrokken. Alleen op die manier kunnen veranderingen worden ondersteund en de beste oplossingen voor alle betrokkenen worden gevonden. Het gaat er niet alleen om zaken als laptops, bandbreedte of audio-apparatuur ter beschikking te stellen, maar er moet ook draagvlak worden gecreëerd. Dit alles moet worden opgenomen in een goed doordacht verandermanagement, zodat de stap naar slimmer werken duurzaam kan werken.
Als expert, welke tips zou u bedrijven geven met betrekking tot audio- en videoapparatuur?
In het kort, koop niet zomaar wat technologie, maar benader de aanschaf bewust. Voor welke gelegenheden is de apparatuur nodig, hoe zien de functieprofielen van de individuele werknemers eruit, wat zijn de bijbehorende eisen – al deze vragen moeten individueel worden beantwoord om de best mogelijke technologie te vinden. Voor professionele telefoongesprekken met potentiële of bestaande klanten moet de audiokwaliteit uitstekend zijn, zodat zij een algehele positieve indruk krijgen. Idealiter worden audio en video gecombineerd, want zeker nu veel face-to-face vergaderingen worden vervangen door virtuele, is het des te belangrijker om deze afspraken zo authentiek mogelijk te maken. Lichaamstaal en tonaliteit zijn enorm belangrijk voor een goede uitwisseling en geven meer gewicht aan het gesproken woord. Maar ook hier moet de kwaliteit goed zijn. Videotransmissie met hoge resolutie en technologie die probleemloos werkt, zonder uitval midden in de vergadering, zijn absolute succesfactoren en maken videoconferenties tot een succes.
Gregor Knipper, Managing Director EMEA Central Region für Jabra Business Solutions
Unser Ziel ist: Erster Ansprechpartner für Unternehmen zu sein, wenn es darum geht, das Thema Smart Work mit individuellen Audio- und Videokonferenzlösungen zu unterstützen.
(ID:47004264)