Concurrerend blijven door digitalisering

Uit een studie van Detecon en Bitkom over digitalisering en het Internet of Things blijkt dat een snelle ontwikkeling van wendbare organisaties voor bedrijven noodzakelijk is.

Bedrijven die concurrerend willen blijven, moeten wendbaarder worden en werken aan hun digitaliseringscompetentie – maar hoe bouwen bedrijven dit op? Wat is hun strategie, wie is er verantwoordelijk voor en welke nieuwe structuren zijn nodig? En kost digitalisering banen in het bedrijf of creëert zij nieuwe banen? Antwoorden komen naar voren uit een onderzoek van het managementadviesbureau Detecon in samenwerking met de digitale vereniging Bitkom.

De verantwoordelijkheid ligt bij de CIO

Meer dan 50 procent van de ondervraagde bedrijven houdt al rekening met de thema’s digitalisering en het Internet of Things (IoT) bij de ontwikkeling en uitvoering van hun bedrijfsstrategie, slechts zo’n 20 procent is niets van plan op dit gebied. De daaruit voortvloeiende relevantie wordt ook weerspiegeld in de verantwoordelijkheid: de overgrote meerderheid ziet de algemene verantwoordelijkheid voor de planning en tenuitvoerlegging van ivd-projecten nog steeds bij hun CEO, en slechts gedeeltelijk bij de CIO. De studie is dus in tegenspraak met de vaak gepostuleerde trend om een dedicated CDO (Chief Digital Officer) in het bedrijf te hebben, aldus Detecon.

Er zijn meer agile structuren nodig

Uit de studie blijkt ook dat hoewel meer dan 80 procent van de respondenten agile structuren belangrijk of zeer belangrijk vindt voor de digitalisering van een bedrijf, tegelijkertijd minder dan 25 procent van hun eigen bedrijf al in agile structuren werkt. Voor de toekomst wordt hier slechts een aandeel van tussen de 25 en 50 procent verwacht.

“Dit is des te verrassender omdat een sterkere verandering in de richting van agile principes verwacht had mogen worden, omdat bedrijven in de toekomst in twee “operating modes” zullen moeten opereren: Zij moeten betrouwbare prestaties in hun kernactiviteiten blijven bieden, maar ook de klantgerichte innovatie en snelheid die we van start-ups kennen. En dat kan alleen met wendbare structuren”, legt Carsten Glohr, Managing Partner bij Detecon en expert voor digitaliseringsstrategieën, uit.

Bedrijven moeten daarom niet alleen wendbaarheid in de processen aanbrengen, maar ook consequent in de organisatiestructuur door netwerk- en afdelingsoverstijgende digitale teams te vormen, adviseert Detecon.

Gekwalificeerde werknemers zijn noodzakelijk

Volgens de deelnemers aan het onderzoek zal het IoT geen banen vernietigen; automatisering en digitalisering zullen volgens het onderzoek juist zorgen voor personeelsgroei in het bedrijf. Deze zal naar verwachting tot tien procent per jaar bedragen. Er is dringend behoefte aan personeel dat gespecialiseerd is in digitalisering.

“Er zijn geheel nieuwe functieprofielen ontstaan, zoals ‘big data-analist’ of ‘social media-manager'”, aldus Glohr. “Het feit dat bijna 88 procent van de bedrijven de uitdaging van de digitalisering in de eerste plaats wil aangaan door vaardigheden intern op te bouwen, d.w.z. door vast personeel in dienst te nemen, ondersteunt deze stelling.”

Verandering

Daarnaast blijkt uit de studie dat bedrijven verwachten dat de sterkste impact van digitalisering van hun IT-afdelingen zal komen. Bedrijfsonderdelen zoals service, logistiek en productie, ondersteund door cloudmodellen en software-as-a-service, eisen om strategische redenen steeds vaker soevereiniteit over IT op. Volgens de studie kan deze ontwikkeling momenteel worden waargenomen in de marketingomgeving met betrekking tot produkt-IT. Desondanks zijn de respondenten consequent voorstander van een aparte IT-eenheid binnen het bedrijf.

“IT zal dichter naar alle andere bedrijfsgebieden toegroeien, maar er niet mee fuseren,” vat Glohr samen. “Daarom is het noodzakelijk dat IT-afdelingen een even diepgaand inzicht in de bedrijfs- en procesvereisten van het bedrijf ontwikkelen als al bestaat in de bedrijfsafdelingen.”

Over het onderzoek

Voor het onderzoek werden meer dan 200 toonaangevende IT- en zakelijke besluitvormers van grote en middelgrote bedrijven in Duitstalige landen ondervraagd. De studie bepaalt hoe IT zich daar de komende tien jaar waarschijnlijk zal ontwikkelen.