De ellende van werken op afstand

Werken op afstand is sinds het begin van de Coronacrisis niet meer weg te denken uit de arbeidswereld. De huidige arbeidsmarktstudie van Robert Half laat zien welke uitdagingen voor de bedrijfscultuur hieruit voor bedrijven voortvloeien.

Werken vanuit een thuiskantoor heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Uit de arbeidsmarktstudie van Robert Half blijkt met welke uitdagingen de bedrijven op het gebied van de bedrijfscultuur worden geconfronteerd. Volgens de studie zegt meer dan twee derde van alle ondervraagde managers (69%) dat het fundamenteel moeilijker is om de bedrijfscultuur in stand te houden. Dit geldt vooral voor vertegenwoordigers van kleine bedrijven (84%).

“Een gezonde bedrijfscultuur is belangrijk en bevordert de identificatie en cohesie onder collega’s. Wanneer het werk echter steeds meer verschuift naar de eigen vier muren van de werknemers, wordt het moeilijker om een bedrijfs- en werkcultuur tot stand te brengen”, zegt Emine Yilmaz, Vice President bij Robert Half. “Dus als er maar één of twee leden van het team op kantoor aanwezig zijn, kan er geen teamgevoel ontstaan en is het moeilijk om een bedrijfscultuur te beleven.”

Moeilijke communicatie tussen werknemers

Er zijn verschillende redenen waarom het voor bedrijven momenteel moeilijk is om de bedrijfscultuur in stand te houden. Volgens de arbeidsmarktstudie verschillen deze ook naar gelang van de grootte van de onderneming. Wat het het moeilijkst maakt om de bedrijfscultuur in stand te houden, is dat er in het dagelijkse werk minder feedback kan worden gegeven (29%), en ook een algemeen gebrek aan communicatie (29%). Dit laatste is vooral een uitdaging in grote ondernemingen (42%). Ook het in- en uitstappen van werknemers verloopt moeizamer (26%).

Wie hat sich die Remote Arbeit auf Ihre Unternehmenskultur ausgewirkt?

Gesamt Kleine Unternehmen Mittlere Unternehmen Große Unternehmen
Weniger Feedback 29% 30% 30% 24%
Mangelnde Kommunikation 29% 30% 23% 42%
Probleme beim On- und Offboarding 26% 24% 31% 16%
Zunehmende Distanz zwischen den Kollegen 25% 29% 25% 18%
Weniger Teamarbeit 25% 24% 26% 21%
Weniger Integrationsmaßnahmen 25% 30% 21% 26%
Es fehlen die richtigen Technologien/Tools 24% 24% 23% 26%

Wo liegen die Prioritäten?

Hoewel telewerken het moeilijker maakt om een bedrijfscultuur in stand te houden, is telewerken als onderdeel van de bedrijfscultuur onmisbaar geworden voor bedrijven: ongeveer een op de vijf bedrijven (21%) beschouwt het als een prioriteit, aldus de enquête. Om een bedrijfscultuur te bevorderen, richt 20 procent van de respondenten zich ook op het bevorderen van communicatie en teamwerk. Verbetering van de betrokkenheid van werknemers en het moreel van het team behoren in dit verband ook tot de topprioriteiten van bedrijven, net als het gebruik van nieuwe technologieën (elk 19%).

“Sinds de Corona-crisis worden bedrijven geconfronteerd met een grotere evenwichtsoefening tussen het aanbieden van werk op afstand als een aantrekkelijk voordeel voor werknemers en potentiële kandidaten, en tegelijkertijd het creëren van een moderne werkcultuur waarin iedereen zich prettig voelt en productief kan samenwerken. Uit de studie blijkt dat de nadruk hier vooral ligt op goede communicatie en ondersteunende maatregelen voor een betere samenwerking – bijvoorbeeld door te vragen naar en rekening te houden met de individuele behoeften van werknemers”, aldus Yilmaz.

Details over de arbeidsmarktstudie

De studie werd in juni 2021 uitgevoerd in opdracht van Robert Half. In Duitsland werden 300 managers met HR-verantwoordelijkheid (algemeen directeuren, CIO’s, CFO’s) in kleine (50 tot 249 werknemers), middelgrote (250 tot 499 werknemers) en grote (500+ werknemers) ondernemingen ondervraagd.