De IT-dienstenmarkt heeft zich in 2019 zwakker ontwikkeld dan verwacht. Volgens een onderzoek van Lünendonk is er nog steeds veel vraag naar cloudtransformatie, digitalisering van marketing- en verkoopkanalen en cybersecurity.
Nog in september 2019 voorspelde Lünendonk een rooskleurige toekomst voor de grote IT-dienstverleners in dit land. Maar de markt voor IT-diensten heeft zich in 2019 zwakker ontwikkeld dan oorspronkelijk verwacht, zo blijkt uit een recente studie van Lünendonk.
De gemiddelde omzetgroei lag met 7,8 procent in de hoge eencijferige cijfers. Toch behaalden zij in 2018 een gemiddelde omzetgroei van 11,9 procent. Met name de cloud en digitale diensten rond de ontwikkeling en implementatie van digitaliseringsstrategieën bleken in 2019 groeifactoren. Cloudmigratieprojecten waren goed voor 11 procent van de omzet. Dit aandeel zal naar verwachting stijgen tot gemiddeld 16 procent in 2020. De 25 grootste IT-adviesbureaus verwachten zelfs een stijging met zeven procentpunten tot een gemiddelde van 22 procent. De dienstverleners haalden gemiddeld 37,2 procent van hun inkomsten uit digitale diensten. Dit omvat projecten zoals digitaal advies, diensten van digitale bureaus of digitale technologiediensten.
Grote projecten genereerden inkomsten
Met name grote projecten genereerden inkomsten in 2019. “Uit onze analyse blijkt bijvoorbeeld dat bijna elk tweede project van de top 25 IT-adviesbureaus een volume had van één miljoen euro of meer,” verklaart Mario Zillmann, partner bij Lünendonk & Hossenfelder. “Dit wijst op een hele reeks grootschalige projecten en op de toenemende behoefte aan geïntegreerde advies- en implementatieprojecten, zoals het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van digitale platforms. Vooral S/4HANA-conversies, legacy-moderniseringen of de ontwikkeling van digitale platforms zijn voorbeelden van dergelijke grootschalige bedrijfsprojecten.”
Hoewel veel CIO’s en IT-managers die voor deze studie werden ondervraagd, nog steeds voorzichtig zijn over hun investeringsplannen, is er nog veel te doen tijdens de Covid 19-crisis: een groot deel van de respondenten plaatst hun bedrijven namelijk pas in de middenmoot als het gaat om digitale competentie. Dit uit zich enerzijds in het vermogen om digitaliseringsstrategieën met succes te implementeren: 48 procent beoordeelt hun bedrijf hier als slechts middelmatig.
Daarnaast stelt 53 procent dat hun IT ook slechts middelmatig is gepositioneerd om het bedrijf te ondersteunen bij zijn digitale transformatiedoelen – wat een probleem kan worden nu de aandacht van het senior management meer op digitalisering is gericht. “De resultaten illustreren eens te meer dat de digitale transformatie de afgelopen jaren bij veel bedrijven is vastgelopen, of dat de noodzakelijke IT-modernisering niet consequent genoeg is doorgezet”, zegt Tobias Ganowski, junior consultant bij Lünendonk & Hossenfelder.
Outlook voor 2020 en 2021
De IT-dienstenmarkt zal in 2020 en 2021 profiteren van de Covid 19-crisis en de daarmee gepaard gaande druk om te digitaliseren, menen de analisten. “Veel bedrijven worden nu gedwongen om snel een inhaalslag te maken op het gebied van investeringen in de bouw van digitale platforms die de afgelopen jaren niet hoog genoeg geprioriteerd waren en staan onder tijdsdruk”, merkt Zillmann op. “Dit zal leiden tot een toename van de vraag als gevolg van een gebrek aan geschoolde werknemers en ervaring met het gebruik van digitale technologieën.”
Uit de evaluatie van de studie komen twee investeringsprioriteiten naar voren: enerzijds worden de processen op het gebied van marketing, verkoop en klantenservice nu met een hogere prioriteit en focus gedigitaliseerd en met elkaar in een netwerk gebracht om digitale bedrijfsmodellen te vormen. Anderzijds zal in de komende twee jaar de nadruk liggen op het optimaliseren van de efficiëntie en de kosten met behulp van digitale technologieën zoals cloud, robotic process automation lRPAm en kunstmatige intelligentie.
Bijna 40 procent van de deelnemers aan het onderzoek is van plan hun budgetten voor IT-modernisering en voor efficiëntie- en kostenoptimalisatieprojecten op IT-gebied te verhogen. “Deze plannen zullen onvermijdelijk leiden tot een toename van cloudmigratieprojecten en meer automatisering in IT service management,” concludeert Zillmann. Aan de technologische kant ligt de nadruk van de investeringen vooral op ERP-modernisering, samenwerkingstools, masterdatakwaliteit en cyberveiligheid.
Over de studie
Voor hun studie “De markt voor IT-consulting en -diensten in Duitsland” vroegen de analisten van Lünendonk 76 IT-dienstverleners naar hun bedrijfsontwikkeling, prognoses en vraagonderwerpen. Bovendien biedt de studie een analyse van de plannen van meer dan 200 grote gebruikersbedrijven inzake hun IT-strategie en investeringsplannen.