AI-strategie ontbreekt vaak

Artificiële intelligentie (AI) wordt beschouwd als een van de belangrijkste sleuteltechnologieën voor bedrijven en zal de komende jaren naar verwachting een grote invloed hebben op bedrijfsmodellen en bedrijfsprocessen. Volgens een studie van Lünendonk geloven de ondervraagde bedrijven ook dat AI het potentieel heeft om hun hele bedrijfstak te ontwrichten.

Hoewel kunstmatige intelligentie als zo belangrijk wordt beschouwd, is het verrassend dat uit de Lünendonk-studie “Artificial Intelligence – Fields of Application, Challenges and Goals of AI Projects in Large Companies and Corporations” blijkt dat slechts één op de vier van de geanalyseerde grote bedrijven een specifieke AI-strategie heeft (27%) of zelfs maar een definitie voor AI (24%). Bovendien is minder dan één op twee van de weinige AI-projecten in de ondervraagde bedrijven productief in bedrijf. Redenen hiervoor zijn een gebrek aan of slechte gegevens (71 %), gebrek aan knowhow op het gebied van data science (59 %), bedrijfscultuur (44 %), organisatorische problemen zoals gebrek aan samenwerking tussen afdelingen (44 %), budget (45 %), juridische hindernissen (41 %) en onvoldoende IT-infrastructuur (38 %).

“Data is de nieuwe olie” – deze zin is de afgelopen vijf jaar steeds vaker gehoord. Als deze analogie opgaat, dan moet worden vastgesteld dat de “oliekwaliteit” in Duitse bedrijven vaak slecht is, dat de datapijplijnen niet op elkaar aansluiten of dat de afzonderlijke bedrijfsonderdelen niet bereid zijn hun gegevens te delen. De grote uitdaging, vooral voor niet-startende bedrijven, zijn verouderde IT-systemen. “Met schoon gegevensonderhoud en een goed gedefinieerde architectuur kunnen legacy-oplossingen worden geïntegreerd. Maar bij de operationele uitvoering is dit een grote uitdaging voor bedrijven. Bovendien zijn data-architecturen voor hen een ongewenst terrein, omdat de directe business case moeilijk te berekenen is,” zegt Lars Godzik, Managing Director van Ginkgo Management Consulting.

Als het huiswerk op het gebied van datakwaliteit en data-architecturen echter niet wordt gedaan, leveren AI-projecten verkeerde resultaten op en mislukken ze, aldus analisten van Lünendonk. Meer dan 70 procent van de bedrijven ziet gegevens dan ook als een grote of zeer grote uitdaging. Bovendien verklaarde meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek dat knowhow voor de uitvoering van data science-projecten ontbreekt.

Toepassing en potentieel van AI

Artificiële intelligentie is niet langer zo abstract als soms wordt aangenomen. Er bestaan al tal van use-cases in tal van bedrijfssectoren, zoals klantendiensten (67%), marketing (46%) en verkoop (45%), maar ook productie (55%) en ontwikkeling (45%). Alle ondervraagden van de studie gaan ervan uit dat het potentieel van AI in de toekomst op bijna alle gebieden van het bedrijf zeer groot zal zijn. Met name klantenservice, marketing en verkoop komen in aanmerking als actieterreinen. Zo verwachten de bedrijven door individuele en intelligente interactie zeven dagen per week en 24 uur per dag meer verkoop en meer tevreden klanten. In het algemeen merkten de ondervraagden op dat in veel gevallen AI bedoeld is om beslissingen te helpen voorbereiden, maar dat het uiteindelijk de mens is die de beslissing neemt.

Naar de studie

Voor de Lünendonk-studie 2019 “Artificial Intelligence – Fields of Application, Challenges and Goals of AI Projects in Large Companies and Corporations” heeft Jonas Lünendonk, Managing Director van het marktonderzoeks- en adviesbureau Lünendonk & Hossenfelder, 33 CIO’s, CDO’s en AI-managers van grote bedrijven en corporaties persoonlijk geïnterviewd. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met Ginkgo Management Consulting en Ginkgo Analytics, Hamburg.