Wat is HTML-microdata?

HTML-microdata, een HTML5-specificatie, wordt gebruikt om inhoud te labelen om een ​​specifiek type informatie te beschrijven. Het zijn machinaal leesbare gegevens die zijn ingesloten in HTML-documenten en compatibel zijn met andere gegevensindelingen, waaronder RDF en JSON. Het doel van de microdataspecificatie is om geautomatiseerde programma’s te helpen de inhoud van uw webpagina beter te begrijpen.

Microdata-itemtypen en -eigenschappen

Microdata kunnen soorten informatie bevatten, zoals recensies, persoonlijke informatie of evenementen. Elk informatietype heeft zijn eigen eigenschappen. Eigenschappen van een evenement zijn bijvoorbeeld locatie, starttijd, naam en categorie. Microdata worden geïmplementeerd met behulp van attributen in HTML-tags, meestal of worden gebruikt om beschrijvende namen aan eigenschappen toe te wijzen.

De basissyntaxis voor HTML-microdata bestaat uit een groep naam-waardeparen. De groepen worden items genoemd en elk naam-waardepaar is een eigenschap. De HTML-microdata-specificatie definieert vijf kenmerken die op elke HTML5-tag kunnen worden toegepast:

  • Objectbereik: Geeft aan dat het element een microdata-element is en dat de onderliggende elementen deel uitmaken van het microdata-formaat.
  • Type voorwerp: Bepaalt het vocabulaire dat moet worden gebruikt door het microdata-formaat.
  • Item ID: De unieke identificatie van het item, indien gedefinieerd door het microdata-vocabulaire.
  • Artikelprop: Een individueel data-element.
  • Artikelreferentie: Hiermee kan een microdata-element verwijzen naar een ander element op de pagina om het te definiëren met HTML-ID of item-ID.

Aanbevolen literatuur: Lees hier meer over de vijf kenmerken Zelfstudie voor webontwikkelaars.

De W3C HTML Microdata-specificatie

De syntaxis en codevoorbeelden zijn beschikbaar in de W3C HTML Microdata-specificatie. De W3C HTML Working Group is de W3C werkgroep die verantwoordelijk is voor de HTML microdata specificatie.