Silverlight en .NET ontwikkelaars eisen meer Windows 8 informatie

Na de eerste officiële informatie over Microsoft’s aankomende Windows 8 besturingssysteem, dat in 2012 gelanceerd zal worden, worden sommige vertegenwoordigers van de ontwikkelaarsgemeenschap emotioneel. Ze eisen meer planningbeveiliging, omdat Windows 8 blijkbaar zwaar zal leunen op HTML5 en Javascript.

De stemming in de .NET of Silverlight gemeenschap kan worden omschreven als “onzekerheid” tot “woede”. Het gaat immers om de toekomstige betekenis van de interne ontwikkelaarsplatformen .NET en Silverlight, die Microsoft de laatste jaren sterk heeft gepromoot. De eerste aankondigingen over Windows 8 riepen echter veel vragen op. Microsoft heeft aangekondigd dat toepassingen voor de nieuwe gebruikersinterface van Windows 8 zullen worden geschreven met HTML en Javascript. Anderzijds waren er geen duidelijke uitspraken over de rol van Silverlight en .NET. In verhitte discussies in Silverlight forums proberen Microsoft product managers de gemoederen te bedaren. Een bijzonder controversiële thread werd gesloten, maar kan nog steeds worden bekeken.

Ontwikkelaars eisen duidelijkheid

Het probleem is het gebrek aan informatie. In een blog zei een manager van Microsoft dat de Windows 8-browser uiteraard Silverlight zal blijven ondersteunen. Maar het ontbreekt de ontwikkelaarsgemeenschap aan gedetailleerde informatie.

Is dit misschien alleen een compatibiliteitsmodus? Er zijn geen concrete details specifiek over de Silverlight kwestie, omdat het officiële woord nog steeds is: “Geen commentaar”. De weinige officiële informatie die beschikbaar is, is vaag, zoals de volgende uit het Engels vertaalde verklaring uit een aankondiging van Julie Larson-Green, Corporate Vice President op het gebied van “Windows Experience”: “Windows 8 apps maken gebruik van de kracht van HTML5 door gebruik te maken van de geheel eigen eigenschappen van Windows in combinatie met Javascript en HTML om nieuwe mogelijkheden te creëren.” Het is begrijpelijk dat ontwikkelaars tegen deze achtergrond weinig zekerheid zien in hun planning.