Wat is yakkety yak?

Yakkety Yak is de Ubuntu-codenaam voor versie 16.10 van het op Ubuntu Linux gebaseerde besturingssysteem. Yakkety Yak, officieel uitgebracht op 14 oktober 2016, volgt de Xenial Xerus (v16.04 LTS) -release en dient als een standaardrelease voor het Linux-serverbesturingssysteem in tegenstelling tot een Long Term Support (LTS) -release, die voor vijf jaar in plaats van negen maanden voor niet-LTS-releases.

Wat is er nieuw in Ubuntu 16.10 Yakkety Yak?

Ubuntu 16.10 Yakkety Yak biedt verschillende belangrijke verbeteringen en toevoegingen voor het Linux-server-besturingssysteem, inclusief OpenStack Newton-ondersteuning, Kubernetes voor proces-containercoördinatie en -beheer, een preview voor ontwikkelaars van het Unity 8-apparaatconvergentieframework en updates in de vorm van Juju 2.0 voor Ubuntu’s implementatie- en software-orkestratiesysteem en MaaS 2.0 voor Canonical’s Metal-as-a-Service-technologie.

Juju 2.0 levert verbeterde organisatieverbeteringen en voegt ook het gebruik en de integratie toe van Canonical’s LXD-containerhypervisor, en MaaS 2.0 biedt IPAM-mogelijkheden (IP Address Management) en ondersteuning voor bare-metal provisioning van Ubuntu en CentOS Linux en ook Microsoft Windows-hosts.

Yakkety Yak biedt ook bijgewerkte technologieën om verschillende soorten containers mogelijk te maken, waaronder LXD 2.4 voor machinecontainers, Snapd 2.16 voor applicatiecontainers en Docker 1.12 voor procescontainers.

Wat is precies een Yakkety Yak?

Yakkety, of yakkety-yak, is een woord dat verwijst naar de neiging om zich over te geven aan ijdel geklets of roddelen over anderen. Het is ook de titel van een hitpopnummer van The Coasters in de jaren vijftig. Een jak is een gedomesticeerde wilde os afkomstig uit Tibet die als lastdier wordt gebruikt. Yaks zijn herkenbaar aan hun grote hoorns, gebogen schouders en ruig haar.

De Yakkety Yak-release van Ubuntu Linux wordt in april 17.04 gevolgd door Ubuntu 2017 en zal naar verwachting de Ubuntu-codenaam Zesty Zapus bevatten.