Wat is een momentopname?

Een snapshot is een afbeelding van een gegevensdrager of IT-systeem als onderdeel van een momentopname. Het wordt gebruikt om een uitgebreid herstel mogelijk te maken in geval van gegevensverlies met een back-up.

De snapshot – of opslag snapshot, zoals het vaak wordt genoemd – biedt de voorwaarde voor een volledige back-up van de relevante gegevens. Als virtuele kopie zorgt het ervoor dat de gegevens met regelmatige tussenpozen worden opgenomen, of naar behoefte indien de gebruiker dit handmatig initieert. Alle wijzigingen die tot aan deze momentopname in de gegevens zijn aangebracht, worden daarbij vastgelegd.

Voorwaarde: back-upmodus

Omdat bij de momentopname rekening wordt gehouden met de huidige gegevenssituatie, mogen er geen gegevensbewegingen zijn op het moment dat de momentopname wordt gemaakt. Dit wordt gewaarborgd door de back-upmodus. Als de momentopname wordt gemaakt terwijl het systeem draait – wat heel goed mogelijk is – is het mogelijk dat de gegevensveranderingen niet volledig worden meegenomen.

Ondersteuning bij gegevenscrash

Als gegevens verloren gaan, heeft de gebruiker de mogelijkheid om de gegevens te herstellen. Voor de momentopname is er een specifiek pad om naar door te klikken. Met het betreffende bestand kan het systeem worden hersteld, evenals de gegevens op een speciale gegevensdrager.

Twee vormen van snapshot

De opslag snapshot is er in twee varianten. Met de copy-on-write momentopname wordt het kopieerproces altijd in werking gesteld wanneer een gegevenswijziging heeft plaatsgevonden of wanneer een nieuwe gegevensvastlegging is uitgevoerd. Deze variant wordt ook wel een snapshot met lage capaciteit genoemd. De snapshots worden op een aparte schijf opgeslagen en zijn daar gemakkelijk beschikbaar. Bei Redirect-on-Write, das optimalerweise dann genutzt wird, wenn es über Monate keine Datenänderungen gibt, wird dasselbe Laufwerk eingesetzt.

Snapshots für viele Datenverlustfälle geeignet

Auch bei zuverlässiger Datenspeicherung und Pflege der IT kann es zu einem Datenverlust kommen. Beispiele dafür sind unter anderem:

  • Fehlfunktion oder Zerstörung von Festplatten und anderen Datenträgern;
  • versehentliches Löschen wichtiger Daten;
  • Softwareprobleme;
  • Datendiebstahl durch Hackerangriffe;
  • Datenverlust durch Viren oder dergleichen;
  • Serverausfälle.

Mit einem Backup durch die verfügbare virtuelle Kopie der Datenausgangslage ist die Datenwiederherstellung in der Regel komfortabel umsetzbar. Voor bedrijven betekent dit dat operationele processen niet worden onderbroken door een datalek, maar gewoon door kunnen gaan nadat de back-up is gebruikt.

Snapshot en DSGVO

De DSGVO (de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU), die op 25 mei 2018 in werking is getreden, vereist uitgebreide maatregelen voor de bescherming van persoonsgegevens en gegevensbeveiliging bij bedrijven en overheidsinstellingen. De momentopname is een geschikte maatregel om gegevensverlies te beperken. Snapshots kunnen ook worden gebruikt als voorzorgsmaatregel, bijvoorbeeld wanneer serverwerkzaamheden zijn gepland.