Hoe maak je een schermafbeelding op een Mac

Apple’s computers bieden een aantal opties voor het opslaan van hele schermen of afzonderlijke vensters, dus hier zijn alle opties die we hebben voor het maken van een schermafbeelding op een Mac.

Het maken van een schermafbeelding op een Mac is een eenvoudige handeling, maar, vooral in de begindagen van het gebruik van dit besturingssysteem en afkomstig van de methodologieën die Windows gebruikt, kan het een beetje lastig zijn voor minder ervaren gebruikers.

Met een paar snelle toetscombinaties en zo nodig het gebruik van de muis of het trackpad, kunt u schermafbeeldingen maken die u in uw documenten kunt gebruiken. Dit alles kan worden gedaan zonder gebruik te maken van hulpmiddelen, aangezien Apple zijn gebruikers voorziet van meerdere opties voor het selecteren van het betrokken gebied van het Mac-scherm, alsmede het venster waarvan we de inhoud willen zien. Kortom, met slechts drie toetsen en een paar muisklikken hebt u de schermafbeelding die u interesseert op uw bureaublad, klaar om te worden gebruikt in een bestand of als bijlage bij een e-mail. Laten we eens kijken hoe.

Schermopname op Mac: volledig scherm

Het maken van een schermafbeelding van het volledige scherm op een Mac, ongeacht het model of de versie van het besturingssysteem, is heel eenvoudig en uiterst snel. Om het onmiddellijk op uw bureaublad te krijgen, hoeft u alleen maar de toetsen CMD – SHIFT (Shift) en 3 tegelijk in te drukken.

Als het volume aan staat, gaat het maken van de schermafbeelding gepaard met het geluid van de sluiter van de camera. Zodra u het geluid hoort, wordt de momentopname op uw bureaublad opgeslagen.

Schermopnamen op een Mac: het gebied selecteren dat moet worden opgeslagen

Om een schermafbeelding van een specifiek gebied van het scherm te maken, verschilt de selectie van de toetsen die tegelijkertijd moeten worden gebruikt enigszins van die van het volledige scherm. Daarnaast moet u het betreffende gedeelte, in de vorm van een rechthoek, met de muis of het trackpad en de cursor aangeven.

De eerste stap is om de toetsen CMD – SHIFT (Shift) en 4 tegelijk ingedrukt te houden. Zodra u dit hebt gedaan, verandert de pijlcursor in een kruiscursor met de coördinaten van de huidige positie op het scherm.

Als u de eerste hoek hebt bereikt van het gebied waarin u geïnteresseerd bent, moet u klikken of op het trackpad drukken om de selectie te starten. Door het trackpad/de trackpad-toets ingedrukt te houden en de cursor naar de tegenoverliggende hoek te slepen, kunt u de selectie voltooien, vervolgens de druk loslaten en de schermafbeelding op uw bureaublad opslaan.

Om het selectiegebied te verplaatsen, waarbij de vorm en grootte ongewijzigd blijven, houdt u gewoon de spatiebalk ingedrukt voordat u de muis/trackpad-toets loslaat.

Om de grootte van de selectie te wijzigen, hetzij verticaal of horizontaal, kunt u de SHIFT-toets (Shift) gebruiken. Zodra u het vak hebt aangegeven, houdt u, voordat u de muis/trackpad loslaat, de SHIFT-toets ingedrukt: hierdoor wordt de linkerrand van het vak vergrendeld en kunt u de breedte van de rechthoek vergroten of verkleinen.

Het vak loslaten en nogmaals op dezelfde toets drukken zorgt voor dezelfde procedure, maar dit keer wordt de bovenste rand vergrendeld. Zodra de juiste grootte is bereikt, laat u de druk op de muis/trackpad los en wordt de afbeelding op het bureaublad opgeslagen.

Schermopname op Mac: een momentopname van een venster maken

Het opslaan van een schermafbeelding van een venster is vergelijkbaar met het selecteren van het gebied, in die zin dat u dezelfde toetsen moet indrukken, maar in plaats van het gebied met de aanwijzer te lokaliseren, moet u de spatiebalk gebruiken.

Nadat u de toetsencombinatie CMD – SHIFT (Shift) en 4 hebt ingedrukt, kunt u door op de spatiebalk te drukken de kruiscursor in een camerapictogram veranderen. Door het over het betreffende venster te bewegen, gemarkeerd door de lichtblauwe kleur, kunt u er eenvoudig op klikken om de afbeelding van de inhoud zelf op te slaan.

Screenshot op Mac: bewerkingsopties

Vanaf MacOS Mojave (2018) opent u door op de toetsen CMD – SHIFT (Shift) en 5 te drukken een bedieningspaneel onder in het scherm om alle vastlegoperaties uit te voeren. Bovendien kunt u met de knop Opties de map kiezen waarin u het nieuwe bestand wilt opslaan en een timer van 5-10 seconden instellen om de schermafbeelding te maken.

Schermafbeelding op Mac: Touch Bar-snapshot

Mac-bezitters met een Touch Bar kunnen met de toetsencombinatie CMD – SHIFT (Shift) en 6 een snapshot maken van dit handige hulpmiddel.