Smartphones: Samsung kantelt Europa

De Koreaanse fabrikant blijft fans verliezen, maar eist toch de toppositie terug in de ranglijst van best verkopende smartphonefabrikanten in Europa

De afgelopen maanden is Samsung meerdere malen ingehaald in verschillende ranglijsten van smartphoneverkopen, opgesteld door meer dan één marktanalysebedrijf. Het is ingehaald door Xiaomi, dat sinds vorig jaar een ongelooflijke groei heeft doorgemaakt ten koste van Samsung. De Koreaanse fabrikant slaagde er dit jaar niet in om zijn top-of-the-range Galaxy S21-lijn te beprijzen en betaalde daarvoor de prijs.

De nieuwste ranglijst van Counterpoint Research voor het derde kwartaal van 2021 bevestigt deze trend, waarbij Samsung feitelijk veel verliest ten opzichte van vorig jaar, maar ook hoop geeft op een herstel. De Koreaanse reus heeft Xiaomi opnieuw ingehaald en de top van de fabrikantenranglijst terugveroverd wat betreft het aantal verkochte smartphones op Europese bodem. Dit komt slechts enkele weken voor de lancering van de Xiaomi 12, China’s volgende toptoestel, terwijl de lanceringsdatum van de Samsung Galaxy S22 nog onzeker is en het nog onduidelijk is of de Samsung Galaxy S21 FE, de budgetversie van het Koreaanse toptoestel, daadwerkelijk zal komen.

Smartphone ranking: derde kwartaal in Europa

De gegevens van Counterpoint maken een momentopname van de toestelverkoop in juli, augustus en september 2021 in Europa en vergelijken deze met dezelfde periode in 2020. Kortom, Samsung verkocht minder dan zowel in hetzelfde kwartaal van 2020 als in de tweede helft van 2021.

Maar omdat Xiaomi, na maanden van groei, ook wat terrein heeft verloren, is Samsung het nu voor en terug op de eerste plaats. Dit alles terwijl Apple munt slaat uit het iPhone 13-effect en Huawei bijna verdwijnt van de smartphonemarkt in het oude continent.

Ecco la classifica:

  1. Samsung – 30,4% del mercato
  2. Xiaomi – 23,6% del mercato
  3. Apple – 22,1% del mercato
  4. Oppo – 10,1% del mercato
  5. realme – 2,4% del mercato
  6. vivo – 1,8% del mercato
  7. Motorola – 1,1% del mercato
  8. Nokia HMD – 0,9% del mercato
  9. Honor – 0,5% del mercato
  10. Huawei – 0,5% del mercato
    Altri – 6,7% del mercato