In laboratoria gemaakt vlees is al realiteit: op een dag zal het het enige vlees zijn dat we eten

Een 100% kunstmatige hamburger zou de planeet kunnen redden van broeikasgassen. In laboratoria geproduceerd vlees is een realiteit: op een dag zal het het enige vlees zijn dat we eten.

Het uitgangspunt is dat het er vooralsnog niet zo appetijtelijk uitziet als ‘echt’ vlees. Niet veel mensen hebben het geprobeerd, maar degenen die de kans hebben gehad om een mondvol 100% kunstmatige hamburger te kauwen, hebben het omschreven als “niet onaangenaam” of “lekker, maar anders”. In het laboratorium geproduceerd vlees krijgt niet dezelfde lovende kritieken als fassona-burgers, maar er zijn andere redenen om het te eten. Zij hebben in de eerste plaats te maken met de enorme verspilling van hulpbronnen en de gevolgen van het fokken van dieren voor de klimaatverandering. Laten we dus beide aspecten in aanmerking nemen: waar staan we met in laboratoria geproduceerd vlees?

Wat is labgekweekt vlees en waarvoor wordt het gebruikt

Het wordt duidelijk celgekweekt vlees genoemd, omdat wetenschappers uit labgekweekte stamcellen de spier-, vet- en bindweefsels verkrijgen die wij eten: zodra ze voldoende zijn gekweekt, worden de stamcellen spiercellen of vetcellen.

De voordelen voor de dieren zelf, die niet langer zouden worden geslacht om mensen te voeden als dit nieuwe aanvoerkanaal voor hamburgers en misschien ribbetjes, worstjes, enz. zou worden geperfectioneerd, zijn duidelijk. Het andere punt heeft te maken met klimaatverandering: landbouw en veeteelt zijn verantwoordelijk voor 19% van alle broeikasgasemissies in de atmosfeer. De winderigheid en de oprispingen van runderen en andere herkauwers (schapen, geiten, paarden, kamelen, herten) bevatten methaan, dat per molecuul 28 keer meer opwarming veroorzaakt dan CO2, dat 265 keer meer opwarming veroorzaakt.

Naarmate de wereldbevolking en de rijkdom per hoofd van de bevolking toenemen, en dus ook de mogelijkheid om vlees te eten voor bevolkingsgroepen die momenteel op de rand van de armoede staan, zal het probleem van de broeikasgasuitstoot door de veeteeltsector alleen maar erger worden. Dit is waar laboratoriumvlees om de hoek komt kijken: als het wordt geperfectioneerd – wat op dit moment niet het geval is – zou het niet alleen minder hulpbronnen (land en water) gebruiken dan de veehouderij, maar zou het ook minder broeikasgassen in de atmosfeer betekenen.

Wanneer komt kunstvlees op ons bord

Op dit moment zijn de experimenten met de commercialisering van synthetisch vlees vrij beperkt. In juni kondigde een Israëlisch bedrijf, Future Meat, plannen aan om tegen 2022 op grote schaal laboratoriumvlees in de VS te introduceren. Een ander bedrijf, Eat Just, brengt in Singapore reeds volledig kunstmatige “kip”-nuggets op de markt. Voor sommigen zijn dit reclame-initiatieven die geen revolutie zullen ontketenen. Nicholas Genovese, een stamcelbioloog en pionier op het gebied van laboratoriumonderzoek naar vlees, verklaarde: “Verschillende bedrijven hebben gesproken over beperkte eerste lanceringen in, of tegen, 2022. Maar het kan nog wel een paar jaar duren voordat er sprake is van een wijdverbreide toegang en distributie.”

Om de uitstoot in de landbouw te beteugelen, hebben sommigen gedacht aan de groene trekker. De robots en drones van boeren 2.0 gaan dezelfde kant op.

Giuseppe Giordano