Amazon, betalen op afbetaling officieel gemaakt: hoe het werkt en op welke producten

Amazon heeft officieel gemaakt dat u op afbetaling kunt betalen met een financiering die door Cofidis wordt aangeboden. Zo werkt het

Een nieuwe manier van kopen op Amazon is nu officieel beschikbaar: betaling in termijnen, met behulp van een kredietlijn en een virtuele doorlopende kaart uitgegeven door de Franse maatschappij Cofidis. Maar let op: dit is een nieuwe betaalmethode, anders en aanvullend op de afbetalingsmethode die rechtstreeks door Amazon wordt beheerd.

In wezen heeft Amazon dus een financieringsmaatschappij geselecteerd, net zoals alle grote ketens van fysieke elektronicawinkels in het verleden hebben gedaan, en niet alleen. Het financiële product heet “CrediLine” en bestaat uit een geoorloofde debetstand van € 100 tot € 1.500 die door Cofidis wordt verstrekt op basis van door haar gekozen criteria. Cofidis zal de toekenning van de kredietlijn kunnen weigeren indien zij de koper als onbetrouwbaar beschouwt. Deze beoordeling zal echter volledig online en in real time plaatsvinden, en het is dan ook zeer aannemelijk dat Cofidis zal beslissen aan de hand van een algoritme op basis van door Amazon verstrekte gegevens over de betrouwbaarheid van de koper.

Amazon CreditLine financiering: hoe het werkt

Bij de normale betaling in termijnen, die sinds enkele maanden op Amazon wordt toegepast, is het mogelijk om het te betalen bedrag in maximaal 5 termijnen te verdelen. Als u het bedrag over meerdere termijnen wilt spreiden (5, 12 of 24 termijnen), kunt u kiezen voor de Cofidis CreditLine financiering door deze (indien beschikbaar) te selecteren uit de betalingsopties. Op dat moment wordt de gebruiker, alvorens de aankoop af te ronden, naar de website van Cofidis gestuurd om de procedure af te ronden door het aantal termijnen en het bedrag in te voeren en in real time te beschikken over het resultaat: financiering aanvaard of geweigerd.

Wat u op Amazon met CreditLine kunt betalen

Amazon geeft aan dat deze nieuwe methode van betalen in termijnen niet voor alle producten beschikbaar zal zijn: “De producten die klanten met CreditLine kunnen kopen, omvatten de meeste artikelen die door Amazon.co.uk worden verkocht en verzonden, zoals consumentenelektronica, huishoudelijke apparaten, meubels en doe-het-zelfproducten. Het is ook mogelijk om artikelen te kopen die worden verkocht door Sales Partners, zoals bijvoorbeeld de topkwaliteit van de ambachtslieden van de Made in Italy-shop of producten die rechtstreeks worden verkocht door Italiaanse en buitenlandse kleine en middelgrote ondernemingen”, legt Amazon uit in een notitie.

Kopen op Amazon met Cofidis CreditLine: rente

Technisch gezien is de kredietlijn die via Cofidis wordt afgesloten een “Private Revolving Credit Line”, die alleen kan worden gebruikt voor aankopen op Amazon. Zoals bij alle doorlopende kredietlijnen is het moeilijk om de exacte rente te bepalen, maar Cofidis geeft op zijn officiële website een paar voorbeelden van aankopen op Amazon met CreditLine en een JKP (jaarlijks kostenpercentage) van 12,84%.