Winkelervaring: online versus stationair

De ideale winkeldag – thuis op de bank of in het grote winkelcentrum? Een studie van Ispsos en Gfk laat zien welke verwachtingen potentiële shoppers van retail hebben en welke rol technologieën daarbij spelen.

Winkelen is voor veel mensen al een hobby geworden. Met vrienden in het stadscentrum of alleen op de knusse sofa met de smartphone – overal wordt gewinkeld. Uit een enquête die de onderzoeksinstituten Ispsos en Gfk in opdracht van Axis hebben uitgevoerd, blijkt wat consumenten belangrijk vinden in hun winkelervaring. In de enquête werden wereldwijd 2.500 shoppers tussen 16 en 64 jaar gevraagd naar hun verwachtingen van online en offline winkelen.

Dood van de stationaire detailhandel

Online detailhandel is booming. Tegenwoordig kunnen alle wensen snel en gemakkelijk met een muisklik worden vervuld. Maar stationaire handel is nog lang geen geschiedenis. Want volgens de enquêteresultaten winkelt slechts 10 procent van de mensen uitsluitend online en evenzo slechts 14 procent in de stationaire handel. De meerderheid (76%) gebruikt beide. In het kader van de studie werd het verlangen naar een complementaire winkelervaring duidelijk. In deze context is een uniforme prijsstelling een basisvereiste voor de consument.

Overtuigende factor technologie

De perfecte winkelervaring voor de consument wordt gecreëerd door het gebruik van moderne technologieën. Zij zijn vooral overtuigd door de tijdsfactor bij offline winkelen. Immers, 90 procent van de ondervraagden zou graag minder wachtrijen zien. Er bestaan al geschikte technologieën, bijvoorbeeld voor wachtrijbeheer of personeelsplanning.

Een robot zal echter niet snel een verkoper vervangen. Dit komt omdat 80 procent van de ondervraagden het belangrijk vindt om met een verkoper te kunnen spreken wanneer dat nodig is. Een goede klantenservice blijft dan ook een belangrijke factor voor de ideale winkelomgeving.

Intermedia shopping

Mobiele betalingen zijn momenteel in opmars. Momenteel wordt het vooral gebruikt door consumenten op de Aziatische markt. Zo betaalt 91 procent van de ondervraagde consumenten in Shanghai met hun mobiele telefoon.

Maar ook in Duitsland bestaat de wens om mobiele betaalmethoden te gebruiken. Tot dusver is er echter nog geen landelijke WLAN-verbinding in openbare instellingen en warenhuizen.

De belangrijkste reden om fysieke winkels te bezoeken is de mogelijkheid om het product niet alleen te bekijken, maar ook aan te raken. Daarom maken creatieve koppelingen tussen de online en offline wereld al lang deel uit van een ideale winkelervaring, van digitale bewegwijzering tot oplossingen voor virtuele proefritten in de winkel.

Een populaire hobby

Winkelen is wereldwijd een vrijetijdsbesteding geworden. Om deze hobby optimaal te benutten, worden winkelcentra in Azië reeds omgevormd tot ervaringsomgevingen. Zij moeten een sociale ontmoetingsplaats worden voor alle generaties: Of het nu gaat om uit eten gaan, uitgaan, culturele evenementen of sport, er is een geschikte plek voor elke ervaring. De detailhandel wordt dus geïntegreerd in het sociale leven, de vrijetijdsbesteding maar ook het wonen. Of deze trend zich ook in Duitsland zal doorzetten, is nog maar de vraag.