Swappie verkoopt opgeknapte iPhones

Het Finse bedrijf Swappie begint in dit land met de in- en verkoop van gebruikte iPhones. De tweedehands smartphones worden opgeknapt en intern getest voordat ze weer in de verkoop gaan.

De Duitse telecommarkt krijgt een nieuwe speler uit Finland – althans online. Swappie verkoopt zijn refurbished iPhones nu ook hier via de webshop. Het bedrijf voert het opknapproces volledig uit: De tweedehands toestellen worden aan een controle onderworpen die in totaal 52 stappen omvat, en dienovereenkomstig door interne deskundigen gerepareerd. De toestellen worden verkocht met één jaar garantie. De beschikbare smartphones worden in de online winkel aangeboden met een bijbehorende beschrijving van de staat waarin ze verkeren.

Volgens een studie van de Canadese McMaster University is de markt voor tweedehands iPhones in Europa enorm. Velen hebben één of meer oude smartphones ongebruikt in de la liggen, minder dan één procent wordt gerecycleerd. Prijsbewustzijn, maar vooral een steeds relevantere duurzame levensstijl, zorgen ervoor dat klanten zich steeds vaker wenden tot refurbished apparaten.

Veroorzaakt door fraude

Sami Marttinen, CEO en oprichter van Swappie

Sami Marttinen, CEO en oprichter van Swappie

Een kwaadwillige misleiding legde de basis voor het bedrijf. Toen Sami Marttinen, CEO en oprichter van Swappie, online een gebruikte iPhone wilde kopen, werd hij het slachtoffer van oplichterij. Hij besloot toen deze dienst op een veilige en transparante manier aan te bieden. Het was hem duidelijk dat dit ook de volledige controle inhield – te beginnen bij de aankoop, via de verbouwing en eindigend met de verkoop. Swappie voert het hele proces dan ook zelfstandig uit sinds de oprichting in Helsinki in 2016.

Het bedrijf heeft nu webwinkels in verschillende Europese landen, zowel in Scandinavië als in Centraal- en Zuid-Europa.

Inkoop van iPhones

Swappie biedt eigenaren van oude iPhones de mogelijkheid hun toestellen aan het bedrijf te verkopen. Een online formulier geeft een schatting van de waarde van de telefoon, de verkoper ontvangt vervolgens een verzendlabel voor gratis verzending en zodra de technici van Swappie de staat van de telefoon hebben gecontroleerd, wordt het bedrag onmiddellijk overgemaakt.

“We zijn erg blij dat we onze service nu ook in Duitsland kunnen aanbieden. Ons doel is om iedereen toegang te geven tot de beste smartphone-technologie op de markt door refurbished iPhone-modellen aan te bieden in goede staat en met onze garantie van één jaar. Het is echter vooral belangrijk voor ons om de hele waardeketen te controleren en de hoogste kwaliteit te garanderen in alle processen vanaf de aankoop van de mobiele telefoon tot de verkoop en levering ervan,” benadrukt Marttinen.