WhatsApp, vanaf 1 februari 2020 afscheid van sommige iPhones: wat gebeurt er

WhatsApp kondigt het einde aan van de ondersteuning voor iPhones met iOS 8. Hier is wat er verandert en wat je moet doen om het probleem te voorkomen

Vanaf 1 februari 2020 zal WhatsApp geen ondersteuning meer bieden voor iPhones met iOS 8 of eerder. Dit is aangekondigd door het bedrijf zelf, dat een post heeft gepubliceerd binnen de FAQ gewijd aan de toepassing. Dit is zeker geen nieuwigheid, al in de afgelopen jaren was WhatsApp gestopt met de ondersteuning van sommige mobiele besturingssystemen (bijvoorbeeld Symbian) die de applicatie niet meer goed konden laten werken.

Het nieuws zou niet veel gebruikers moeten raken: iOS 8 werd al in september 2014 gelanceerd en in de tussentijd zijn er nog vijf andere versies (als laatste iOS 13) gelanceerd die de meeste iPhones op de markt ondersteunen. Als je toevallig nog een Apple-smartphone met iOS 8 hebt, is het advies om die zo snel mogelijk te updaten om WhatsApp en alle nieuwe functies van de messaging-app te kunnen blijven gebruiken. Met het einde van de ondersteuning van WhatsApp kunnen gebruikers die een iPhone met iOS 8 hebben zich niet langer aanmelden voor de app en kun je een bestaand account niet meer reverifiëren. In plaats daarvan zult u WhatsApp kunnen blijven gebruiken, met enkele beperkingen en gevaren.

WhatsApp, afscheid van sommige iPhones: hier zijn ze

Er is geen specifiek model iPhone dat niet langer door WhatsApp zal worden ondersteund, alleen de versie van het besturingssysteem: iOS 8. Wat betekent dit? Als je een iPhone hebt met iOS 8 of eerdere versies, zal de WhatsApp-app vanaf 1 februari 2020 niet langer worden ondersteund. U zult niet langer een account kunnen aanmaken of een bestaand account opnieuw verifiëren. Je zult ook geen beveiligingsupdates en nieuwe functies ontvangen die ontwikkelaars in de toekomst zullen vrijgeven.

Wat kun je doen om het einde van de WhatsApp-ondersteuning te voorkomen? Upgrade je iPhone naar een nieuwere versie van iOS of koop een nieuwe smartphone.

iOS 8, WhatsApp-ondersteuning stopt: wat zijn de risico’s

Wat zijn de risico’s van het blijven gebruiken van een smartphone die niet wordt ondersteund door WhatsApp? De risico’s hebben in de eerste plaats te maken met de beveiliging van uw persoonsgegevens. Als in de toekomst een beveiligingslek in WhatsApp wordt ontdekt waardoor hackers je persoonlijke gegevens kunnen bemachtigen, zul je geen update ontvangen die het lek verhelpt. Een app die geen beveiligingspatches ontvangt, is een onveilige app die we het gebruik ervan afraden.

Ook zul je zonder technische ondersteuning van de ontwikkelaars geen WhatsApp-updates ontvangen. Dit betekent geen nieuwe functies en moeilijk communiceren met je vrienden.

WhatsApp beëindigt ondersteuning voor Android: welke versies

Het zijn niet alleen iPhones die niet langer ondersteund zullen worden door WhatsApp, maar ook bepaalde versies van het Android-besturingssysteem. Vanaf 1 februari 2020 wordt de ondersteuning stopgezet voor alle smartphones waarop Android versie 2.3.7 of eerder is geïnstalleerd.