Huawei verkoopt Honor

In een officiële verklaring rechtvaardigt Huawei de verkoop van zijn dochteronderneming Honor met de aanhoudende problemen bij het verkrijgen van de nodige technische componenten voor zijn smartphone business. De koper zal echter waarschijnlijk als een verrassing komen.

De Amerikaanse sancties maken de Chinese smartphonefabrikant en netwerkleverancier Huawei al zo’n anderhalf jaar het leven zuur. Bovenal ontbreken de noodzakelijke componenten voor de smartphone-industrie. Om de Honor-divisie niet te hoeven sluiten, heeft Huawei nu besloten deze te verkopen.

Maar het waren niet de geïnteresseerde concurrenten Xiaomi en TCL die het bod wonnen, maar het pas opgerichte bedrijf Shenzhen Zhixin New Information Technology, een consortium van 30 zakenpartners. Nadat de verkoop is afgerond, zal Huawei geen aandelen meer bezitten in het nieuwe Honor-bedrijf en op geen enkele manier meer betrokken zijn bij de deal, zo bevestigde de Chinese fabrikant in een officiële verklaring. Het bedrijf hoopt dat zonder de beperkingen die de sancties opleggen, het merk Honor een betere kans krijgt om te concurreren op de markt.

In 2013 had Huawei de dochteronderneming Honor opgericht om zich te richten op jongere kopers met een portfolio van betaalbare mid-range smartphones. Volgens eigen cijfers verkoopt de Honor-divisie nu ongeveer 70 miljoen toestellen per jaar.