Over het algemeen is een opslagplaats voor informatietechnologie een gecentraliseerde plaats waar gegevens op een georganiseerde manier worden opgeslagen en onderhouden, meestal in computeropslag. Een repository kan verschillende functies hebben. Het kan direct toegankelijk zijn voor gebruikers zonder over een netwerk te hoeven reizen, of het kan een plaats zijn waar specifieke databases, bestanden of documenten worden opgeslagen voor toegang of distributie. Een opslagplaats kan de aggregatie van de gegevens zelf zijn op een toegankelijke opslagplaats, of het kan selectieve extractie van gegevens mogelijk maken. Repository is een brede term die kan worden gebruikt om verschillende manieren te beschrijven om gegevens te verzamelen en op te slaan, waaronder:
- Database: een verzameling informatie die zo is georganiseerd dat een computerprogramma snel gewenste gegevens kan selecteren.
- Datawarehouse: een grote gegevensopslagplaats die gegevens verzamelt uit meerdere bronnen of segmenten van een bedrijf.
- Data lake: een grote gegevensopslagplaats waarin ongestructureerde gegevens worden opgeslagen die zijn geclassificeerd en getagd met metagegevens.
- Datamart: subsets van een gegevensrepository. Deze zijn doorgaans kleiner en gericht op een bepaald gebied of afdeling.
- Gegevenskubus: lijsten met gegevens met drie of meer dimensies opgeslagen als een tabel.
Software-opslagplaats
Een softwarerepository is een opslaglocatie voor softwarepakketten, waar zaken als een inhoudsopgave, broncode en metagegevens staan. Binnen een onderneming wordt een softwarerepository gebruikt om artefacten op te slaan of externe repositories te spiegelen die anders mogelijk niet beschikbaar zouden zijn vanwege beveiligingsbeperkingen.
Een softwarerepository kan aanvullende functionaliteit bieden, zoals toegangscontrole, versiebeheer, beveiligingscontroles voor geüploade software en clusterfunctionaliteit. Het ondersteunt doorgaans verschillende formaten om een enkele bron van waarheid te bieden. Er zijn ook ingebouwde beveiligingsfuncties zoals anti-malware-ontwerp en een authenticatiesysteem om gebruikers te beschermen. In theorie zou een echte gebruiker in staat moeten zijn om in te loggen in een veilige omgeving, specifieke software of codebronnen te vinden en deze te krijgen voor interactie met het softwaresysteem als geheel.
Gehoste softwarebronnen zoals GitHub, BitBucket en SourceForge kunnen worden gebruikt wanneer een bedrijf een softwarerepository aan het maken is voor eigen of open source-producten.