Processor

CPU (uitgesproken als aparte letters) is de afkorting voor central pEHANDELING unit. Soms eenvoudigweg de centrale processor genoemd, maar vaker een processor genoemd, is de CPU het brein van de computer waar de meeste berekeningen plaatsvinden. Qua rekenkracht is de CPU het belangrijkste element van een computersysteem.

Onderdelen van een CPU

De twee typische componenten van een CPU zijn onder meer:

  • De rekenkundige logische eenheid (ALU), die rekenkundige en logische bewerkingen uitvoert.
  • De besturingseenheid (CU), die instructies uit het geheugen haalt en decodeert en uitvoert, waarbij hij indien nodig een beroep doet op de ALU.

Afbeelding: Relatie tussen de elementen van de CPU, invoer en uitvoer en opslag (zie studiegids).

Printplaten, microprocessors

Op grote machines heeft de CPU een of meer printplaten nodig. Op personal computers en kleine werkstations is het ondergebracht in een enkele chip, een zogenaamde microprocessor. Sinds de jaren ‘1970 heeft de microprocessorklasse van CPU’s bijna alle andere CPU-implementaties ingehaald.

De CPU zelf is een intern onderdeel van de computer. Moderne CPU’s zijn klein en vierkant en bevatten meerdere metalen connectoren of pinnen aan de onderkant. De CPU wordt rechtstreeks in een CPU-socket gestoken, met de pinzijde naar beneden, op het moederbord.

Elk moederbord ondersteunt alleen een specifiek type (of reeks) CPU, dus u moet de specificaties van de fabrikant van het moederbord controleren voordat u probeert een CPU in uw computer te vervangen of te upgraden. Moderne CPU’s hebben ook een aangesloten koellichaam en een kleine ventilator die rechtstreeks op de CPU wordt geplaatst om warmte af te voeren.

Aanbevolen literatuur: Kompoos studiegidsen.

Kompoos FACTOID – De eerste CPU ter wereld werd geïntroduceerd door Intel in 1971. De Intel 4004 was een 4-bit CPU, geklokt op 740 KHz en in staat om tot 92,600 instructies per seconde uit te voeren. Vijf maanden na de Intel 4004 werd de Intel 8008 geïntroduceerd. Dit was ’s werelds eerste 8-bits microprocessor.