Alibaba introduceert RISC-V-processor met zestien kernen

Tijdens de Alibaba Cloud Summit in China introduceerde Pingtou Ge de Xuantie 910, een RISC-V-processor met zestien 64-bit kernen. Volgens de fabrikant is dit de krachtigste RISC-V chip die tot nu toe in productie is.

De Xuantie 910 (afgekort XT 910) is een 64-bit RISC-V processor met 16 kernen en het eerste product van Pingtou Ge, ook bekend als T-Head, een bedrijf van de Chinese AlibabaGroup. Pingtou Ge werd in september 2018 opgericht als een fusie van de chipactiviteiten van AlibabaGroup en processorspecialist C-Sky Microsystems, dat in april 2018 door Alibaba werd overgenomen.

De XT 910, onthuld tijdens de Alibaba Cloud Summit in juli 2019, is gebaseerd op de RISC-V RV64GCV open instructieset-architectuur. De ISA-basisarchitectuur (Intruction Set Architecture) en de geprivilegieerde architectuur zijn pas begin juli 2019 bevroren en geratificeerd. Elke kern ondersteunt daarbij de 64-bit integer basis-ISA (RV64I) met de uitbreidingen voor vermenigvuldigingen en delingen (M), atomaire instructies (A), floating-point bewerkingen (F) en dubbele precisie (D). Bovendien worden de uitbreidingen voor gecomprimeerde commando’s (C) en vectorbewerkingen (V, nog niet definitief gespecificeerd) geïmplementeerd. De uitbreidingen I, M, A, F en D worden in het taalgebruik van RISC-V samengevat onder de afkorting G, zodat de RV64GCV strikt genomen een RV64IMAFDCV is.

Volgens de fabrikant moet elk van de cores worden geklokt op 2,5 GHz en een prestatie leveren van 7,1 coremark per MHz. De processor wordt vervaardigd in een 12 nm proces. Met drie decoders en een 12-traps pijplijn voor uitvoering van instructies buiten de volgorde, kunnen per cyclus tot acht instructies parallel worden geladen. Het is ook mogelijk om tot vier kernen tot een cluster te verbinden (met maximaal vier clusters per chip) en tot 16 threads tegelijk uit te voeren. Daarnaast heeft Pingtou Ge 50 extra instructies toegevoegd om de prestaties te optimaliseren voor rekenkundige instructies, evenals geheugen- en cache-toegang.

Geschikt voor 5G, autonome auto’s en het IoT

De XT 910 is bedoeld voor gebruik in kunstmatige intelligentie, netwerken – waaronder 5G – autonome rijtoepassingen en het Internet of Things (IoT). Volgens Pingtou Ge zullen de prestaties van de processoren vergelijkbaar zijn met Arm’s Cortex-A72. Het is momenteel onbekend of Alibaba van plan is de chip uitsluitend intern te gebruiken of ook commerciële distributie nastreeft. De bijbehorende ontwikkeltools zoals simulatoren en emulatoren moeten echter in de loop van 2019 als broncode worden vrijgegeven.

De ontwikkeling van de Xuantie 910 moet ook worden gezien tegen de achtergrond van het Amerikaanse technologie-embargo, dat de Chinese AlibabaGroup heeft afgesneden van de levering van moderne processoren. Met de XT 910 bereikt China een zekere onafhankelijkheid in deze technologie.

Dit artikel is afkomstig van ons partnerportaal Elektronikpraxis.