Wat is een ODF-bestand?

ODF (OpenDocument Format) is een open, licentievrij bestandsformaat dat door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) is erkend voor tekstbestanden, presentaties, tabellen en andere kantoordocumenten.

De aan het begin genoemde verkorte vorm is echter in gebruikerskringen ingeburgerd geraakt. ODF is gespecificeerd door de Organisatie voor de bevordering van gestructureerde informatiestandaarden (OASIS), op basis van het OpenOffice-bestandsformaat. Voor het eigenlijke document gebruikt ODF een opmaaktaal die gebaseerd is op XML en gelijkenissen vertoont met HTML. Het formaat kan worden aangevuld en uitgebreid met elke andere XML-taal.

Er is een aparte werkgroep voor verdere ontwikkeling, waarvan de leden afkomstig zijn van organisaties als de Document Foundation (verantwoordelijk voor LibreOffice), de Apache Software Foundation (verantwoordelijk voor OpenOffice) en van talrijke bedrijven, waaronder Oracle, IBM, Microsoft en Red Hat.

Doelstelling voor het ODF-formaat

De doelstelling voor de ontwikkeling van ODF was en is het vergemakkelijken en garanderen van de uitwisseling van documenten, onafhankelijk van speciale software of besturingssystemen. Dit zou het mogelijk moeten maken om in de toekomst zonder problemen bestaande documenten te openen. Met deze eigenschappen onderscheidt ODF zich duidelijk van propriëtaire formaten zoals DOC (MS Word) of XLS (MS Excel), waarvan de broncodes slechts gedeeltelijk door de fabrikanten worden vrijgegeven.

Toepassingsgebieden van ODF

In de licentievrije kantoorsuites Apache OpenOffice en LibreOffice is ODF de standaardbestandsindeling. Beide suites zijn vrij verkrijgbaar voor Windows, Mac OS en Linux en kunnen gratis van het internet worden gedownload. Het wordt echter ook ondersteund door veel andere toepassingen, waaronder de Calligra Suite, Microsoft Office (vanaf versie 2007 en met Service Pack 2) en de tekstverwerker AbiWord.

In geval van problemen met de compatibiliteit met MS Office hebben gebruikers de mogelijkheid om tekst- of tabelbestanden in OpenOffice of LibreOffice rechtstreeks op te slaan als *.doc, *.docx, *.xls, *.xlsx of *.xml en ze vervolgens alleen in Word of Excel te openen. Daarnaast is er converteersoftware om ODF-bestanden leesbaar te maken voor MS Office.

Typische extensies binnen de OpenDocument-indelingen zijn:

  • .odt voor tekstbestanden
  • .ods voor tabellen
  • .odp voor presentatiebestanden
  • .odg für Zeichnungen und Illustrationen
  • .odf für den Formel Editor
  • .odb für Datenbankdateien

ODF wird in zahlreichen Ländern mittlerweile von Behörden und Regierungen als Datenformat vorgeschrieben, um einen sicheren internen und externen Dokumentenaustausch der Verwaltungen zu gewährleisten. Auch in Deutschland nutzen Regierungsstellen wie das Auswärtige Amt, Bundesgerichte und städtische Ämter ODF.