Wat is een RTF-bestand?

RTF of Rich Text Format is een bestandsformaat waarmee tekst kan worden uitgewisseld tussen programma’s van verschillende fabrikanten en besturingssystemen en dat ook kan worden gebruikt voor opgemaakte teksten in databases.

RTF werd in 1987 door Microsoft gepubliceerd en is het standaard bestandsformaat van het programma WordPad van dezelfde fabrikant. Een groot voordeel van RTF – in tegenstelling tot bijvoorbeeld platte tekst, waarin alleen zuivere tekstkarakters kunnen worden getransporteerd – is dat een document opmaak en zelfs ingebedde afbeeldingen kan bevatten en toch niet gebonden is aan specifieke software. In de praktijk lijkt het erop dat bijna alle tekstverwerkingsprogramma’s in RTF kunnen schrijven en lezen. Alleen de opmaak is niet altijd hetzelfde; er kunnen bijvoorbeeld verschillende regeleinden zijn.

RTF-bestanden zijn technisch gezien zuivere tekstbestanden, maar ze bevatten opmaakinstructies binnen de tekstinhoud en kunnen ook binaire gegevens bevatten, zoals afbeeldingen. Dergelijke tekstopmaak wordt markup genoemd, vergelijkbaar met HTML of LaTeX. Alle versies sinds 1.0 van 1987 zijn naar boven toe compatibel.

Terwijl verliest RTF aan belang omdat nieuwere tekstverwerkingssoftware steeds krachtigere importfilters heeft en tal van eigen bestandsformaten kan lezen en bewerken.

Toepassing van RTF

Moderne tekstverwerkers bieden de mogelijkheid om verschillende tekstformaten te kiezen voor het opslaan van documenten. Teksten die met de freeware LibreOffice zijn gemaakt, kunnen bijvoorbeeld ook worden opgeslagen als DOC-bestanden voor Microsoft Word. Hetzelfde geldt voor RTF-bestanden, met als enig verschil dat ze kunnen worden geopend door vrijwel elke editor en tekstverwerker. De uitwisseling van RTF-documenten werkt ook zonder problemen tussen Windows- en Apple Mac-computers.

Hoe eenvoudiger de opmaak van het oorspronkelijke bestand, des te betrouwbaarder het in andere software wordt gereproduceerd. De lay-out kan sterk worden gewijzigd, vooral als tekstkaders, afbeeldingen en andere objecten worden opgenomen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat lettertypen normaal gesproken niet worden ingesloten en op de doelcomputer moeten worden geïnstalleerd voor een getrouwe weergave.

Gegarandeerd virusvrij

Het Rich Text Format maakt geen gebruik van macro’s, zodat er geen macrovirussen kunnen ontstaan, zoals dat bijvoorbeeld bij Microsoft Word wel het geval kan zijn. Dit leidt tot veiligheidsproblemen, vooral wanneer documenten via het internet worden uitgewisseld. Daarom is een RTF-bestand zeer geschikt voor verzending per e-mail, omdat de ontvanger zeker geen rekening hoeft te houden met virussen en toch de tekst ontvangt met de meeste of alle opmaak.