Wat is een BIN-bestand?

De afkorting “bin” staat voor een binair bestand. In principe worden hiermee alle bestanden bedoeld die geen tekst zijn. Er zijn dus talrijke formaten voor binaire bestanden. Werken met hen heeft specifieke voordelen.

De vraag of een bestand een binair formaat bestand is, kan meestal worden beantwoord met een tekstverwerker. Dit kan geen bin-bestand interpreteren. In plaats daarvan worden geen of slechts sporadisch leesbare tekenpatronen uitgevoerd. Een eenvoudige vuistregel: Als een bestand niet afdrukbaar is, is het in bin-formaat. Binaire bestanden kunnen worden geopend en bewerkt met speciale hulpmiddelen, de zogenaamde hex-editors.

Toepassingsgebieden van bin-bestanden

Met name direct uitvoerbare computerprogramma’s zijn afhankelijk van bestanden met een binair formaat. Dit houdt in dat gegevens structureel worden afgestemd op de verwerkingseisen of dat specifieke gegevensvelden zo goed mogelijk worden opgeslagen. Virtuele beelden van DVD’s of Blue-Rays, bijvoorbeeld, worden vaak opgeslagen als binaire bestanden. Het bevat de nodige commando’s om het zonder problemen af te spelen op een Windows computer, een Apple computer (Mac OS) of met een Linux systeem. De film wordt aldus bewaard (de best mogelijke bewaring) en aangepast aan de verwerkingsomstandigheden (wisselende platforms voor de weergave).

Voordelen van bin-bestanden

Een binair bestand kan alle mogelijke bitcombinaties gebruiken. Dit betekent een groot voordeel in de dagelijkse omgang. Op die manier hebben zij een hogere informatiedichtheid dan tekstbestanden, nemen zij minder ruimte in beslag en kunnen zij sneller worden geladen en opgeslagen.

Het voorbeeld van virtuele beelden van DVD’s illustreert een ander voordeel. Een binair bestand kan gemakkelijk van het ene platform naar het andere worden verplaatst zonder beschadigd te raken. Zij zijn daarom ook populair in de firmware van hardware waarvan niet duidelijk is met welke software het zal werken. Overeenkomstige “binaries” zijn vaak hier te vinden.