PC-markt groeit, maar FSC verliest zwaar

Gartner wijt het aan netbooks dat de PC-markt in Duitsland een aanzienlijke groei van 24,8 procent heeft laten zien. Acer verdringt HP voor het eerst van de eerste plaats met zijn netbookaanbod. Fujitsu Siemens Computers daarentegen verliest aanzienlijk.

Volgens het IT-marktonderzoeks- en adviesbureau Gartner zijn de PC-verkoopcijfers in het derde kwartaal in Duitsland met 24,8 procent en in West-Europa met 24,3 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit betekent dat in West-Europa ongeveer 17,2 miljoen PC’s werden verkocht, waarvan 3,35 miljoen in Duitsland. Canalys schat de groei op 27,1 procent in de EMEA-regio.

De belangrijkste reden voor dit dubbelcijferige groeipercentage is volgens Gartner de sterke verkoopcijfers van mobiele pc’s, die goed zijn voor een marktaandeel van 63 procent. “Volgens onze schattingen bestaat 17 procent van alle verscheepte mobiele pc’s uit mini-notebooks. Maar zelfs zonder deze goedkope variant is de laptopmarkt in het derde kwartaal nog met 13 procent gegroeid,” voegt Meike Escherich, hoofdanalist bij Gartner, toe.

Met deze verkoophit is Acer erin geslaagd om in het derde kwartaal van 2008 op de eerste plaats te komen, aangezien meer dan de helft van de verkochte netbooks aan Acer is toe te schrijven. Het bedrijf kan daarmee een stijging van 92 procent melden ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar in Duitsland.

De omzetcijfers van Hewlett-Packard (HP) gingen met 24,3 procent omhoog. Daarmee staat het bedrijf op de tweede plaats, terwijl Dell en Medion, op de vierde en vijfde plaats, ook een stijging kunnen melden, aldus Gartner. Fujitsu Siemens Computers (FSC) daarentegen daalt met 14,5 procent, maar behoudt nog steeds de derde plaats.

Europese groeicijfers

In West-Europa voert Acer ook de top vijf aan, met een groei van 64,3 procent, gevolgd door HP met 12,1 procent. Dell staat op de derde, vierde en vijfde plaats met 10,7 procent, Asus noteert een groei van 195,5 procent en Toshiba 23 procent.

Canalys noteert soortgelijke cijfers en dezelfde top vijf voor de EMEA-regio. Hier heeft Acer 62,4 procent groei, HP 20,9 procent, Dell 12,7 procent. Asus heeft een groei van 150,4 procent en Toshiba 8,2 procent.

Canalys heeft vergelijkbare cijfers en dezelfde top vijf voor de EMEA-regio.