Esb

Kort voor Eonderneming Service Bons, ook wel message broker genoemd. ESB is een op open standaarden gebaseerde gedistribueerde synchrone of asynchrone messaging-middleware die veilige interoperabiliteit biedt tussen bedrijfstoepassingen via XML, webservices-interfaces en gestandaardiseerde, op regels gebaseerde routering van documenten.

In de praktijk betekent dit dat gegevensbestanden van en naar hun bestemmingen worden doorgegeven op basis van vastgestelde richtlijnen die gemeenschappelijk zijn voor alle partijen die de informatie delen, om ervoor te zorgen dat de gegevens hun integriteit behouden terwijl ze worden gerouteerd. Het meertalige en multi-platform ontwerp van een ESB stelt ondernemingen in staat om gegevens tussen applicaties uit verschillende bronnen te verwerken. Twee veelgebruikte gedistribueerde computerarchitecturen die door ESB’s worden gebruikt, zijn J2EE en .NET.

ESB is een uitbreiding van EAI, een eerdere vorm van middleware, maar ESB voegt verschillende sleutelfuncties toe:

  • transformatie: de mogelijkheid om XML-documenten om te zetten van het ene gegevensformaat naar het andere, zodat de ontvangende partij kan communiceren met de gegevens in een toepassingsformaat dat verschilt van het formaat waarin ze zijn verzonden.
  • draagbaarheid: de mogelijkheid om de gegevens tussen verschillende computersystemen en besturingsomgevingen te delen.
  • taakverdeling / clustering: de mogelijkheid om de verwerking over verschillende apparaten te verdelen, zodat geen enkel apparaat overbelast raakt
  • failover: de mogelijkheid om berichtfuncties over te dragen naar een andere server als er een zou uitvallen tijdens de gegevensuitwisseling.

Sonic ESB, Cape Clear Server en PolarLake Jintegrator zijn voorbeelden van commerciële ESB-producten.