Muis

Een muis is een handapparaat dat wordt gebruikt voor directe interactie met een grafische gebruikersinterface (GUI) door de beweging van een cursor of aanwijzer op het beeldscherm van een computer te besturen. De muis detecteert de tweedimensionale beweging van de operator en vertaalt deze in de beweging van de cursor op het scherm. De meest voorkomende bewerkingen zijn aanwijzen en klikken en slepen en neerzetten.

Geschiedenis

Vóór de uitvinding van de muis konden computergebruikers alleen communiceren met hun computerschermen door toetsenbordpijlen te gebruiken en opdrachten te typen. Als reactie op het probleem vond Douglas Engelbart, een onderzoeker op het gebied van computertechnologie aan Stanford, in 1963 de computermuis uit. De eerste versie van een muis was een kleine houten doos die op twee metalen wielen was geplaatst die contact maakten met een enkele knop bovenop. Het apparaat werd muis genoemd vanwege de gelijkenis van de draad met de staart van een muis.

In 1981 had de mechanische balmuis het prototype van Engelbart op wielen vervangen. In plaats van te vertrouwen op wielen en alleen op en neer of van links naar rechts te kunnen bewegen, stelde de nieuwe trackball-technologie de gebruiker in staat de muis in elke richting te bewegen vanwege de rubberen bal in de muis. Xerox staat niet alleen bekend om de kopieerapparaten, maar ook om de introductie van de muis bij het publiek toen ze deze onderdeel maakten van hun nieuwe personal computersysteem, het Xerox 8010 Star Information System. De muis werd geen huishoudelijk product totdat Steve Jobs een partnerschap aanging met Xerox en in 1984 een verbeterde versie toevoegde aan zijn originele Macintosh-computer.

Soorten computermuizen

  • Optische muis: De optische muis is het meest voorkomende type muis en verving de bal / mechanische muis vanwege de betere kwaliteit en grotere nauwkeurigheid. Het projecteert een LED- of infraroodlicht op een oppervlak, neemt duizenden afbeeldingen per seconde, gebruikt die afbeeldingen om de beweging van de muis te volgen en stuurt die gegevens terug naar de computer voor een naadloze beweging van de cursor op het scherm.
  • Laser muis: De lasermuis is vergelijkbaar met de optische muis, behalve dat hij een laser gebruikt in plaats van een LED of infrarood licht, waardoor deze muis iets nauwkeuriger is dan de optische muis.
  • Trackball-muis:De trackball-muis is een stationaire muisoptie met een grote bal bovenop de muis die de gebruiker op zijn plaats kan rollen om de cursor te verplaatsen. Er zijn enkele hybride trackball-opties met duimbediening die een kleinere trackball aan de zijkant van een optische of lasermuis bevatten.

Er zijn ook meerdere verbindingsopties als het gaat om het koppelen van uw muis aan uw computer. Bedrade muizen kunnen worden aangesloten via een USB- of ps / 2-poort, en draadloze opties kunnen worden aangesloten via USB of Bluetooth.