Uitvinder van de muis overlijdt op 88-jarige leeftijd

Zonder hem zouden we onze computers vandaag anders bedienen: Douglas Engelbart, uitvinder van (niet alleen) de computermuis, is op 88-jarige leeftijd overleden.

In het begin was het niet meer dan een blok hout met twee wieltjes en een knop erop: Maar wat de Stanford-wetenschapper Douglas Engelbart daar in 1968 in elkaar had gezet, zou de manier veranderen waarop wij informatietechnologie gebruiken.

De eerste computermuis was slechts een onderdeel van een lezing die Engelbart gaf op de Fall Joint Computer Conference in San Francisco op 9 december 1968. De 90 minuten durende demonstratie van zijn onderzoek op het NLS-computersysteem in het Augmentation Research Center in Menlo Park wordt nu beschouwd als een groot moment in de informatietechnologie.

Omdat Engelbart niet alleen de eerste muis demonstreerde, maar ook verschillende andere concepten die vandaag de dag gemeengoed zijn: Beginnend met de eerste functionerende hyperlinks naar een videoconferentiesysteem om het systeem via pictogrammen te bedienen. Daartoe werd de computer in Menlo Park, zo’n 40 mijl verderop, via een zelfgebouwde 2400-baud modem verbonden met de zaal in het Convention Centre in San Francisco.

Maar ondanks de rudimentaire technologie, ging alles goed. De ongeveer 1000 aanwezigen in de zaal hadden de lezing gevolgd, gefascineerd, verzonken in diepe stilte. Op het moment dat Engelbart klaar was, brak er een storm van applaus los. De wereld van IT zou nooit meer dezelfde zijn.

Douglas Engelbart overleed op 88-jarige leeftijd aan nierfalen in Atherton, Californiƫ, op 2 juli 2013.