Wat is het verschil tussen optische zoom en digitale zoom

De meeste camera’s hebben meestal beide zooms. Het ene is een mechanisch optisch hulpmiddel, terwijl het andere werkt op de pixels

De zoom is een fundamenteel element van elke camera. De belangrijkste functie is het vergroten van het omkaderde beeld en het gezichtsveld te vergroten. Maar in het laatste geval vergroot het optisch apparaat de voorwerpen niet, maar verkleint het ze.

In het algemeen maakt de zoom dus, door een mechanische of digitale beweging (zoals we later zullen zien), het mogelijk scènes dichtbij of veraf te vereeuwigen. Er zijn verschillende elementen die de ene zoom onderscheiden van de andere. Het belangrijkste aspect is met name het vermogen van het optische instrument om het beeld te vergroten. Dit wordt meestal aangegeven met cijfers. Zo betekent 5x zoom dat het toestel het beeld vijf keer kan vergroten, en 4x zoom dat het het beeld vier keer kan vergroten. Zooms zijn niet alleen te vinden op camera’s, maar ook op veel andere optische apparaten.

Optische zoom en digitale zoom

Er zijn twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. De meeste camera’s hebben meestal beide. In deze gevallen is de functie van de digitale zoom een hulpmiddel voor de optische zoom. Er zijn verschillende elementen die de twee zoomtechnologieën van elkaar onderscheiden. Afgezien van de technische aspecten, draait het belangrijkste onderscheid om de manier waarop de twee zooms het beeld vergroten.

De optische zoom bestaat, zoals u ook al uit de naam kunt opmaken, uit een set lenzen. Het is dus een mechanisch voorwerp dat, zelfs automatisch, heen en weer beweegt. Door deze beweging langs de lensas vergroot of verkleint de zoom de brandpuntsafstand (uitgedrukt in millimeters). Hierdoor vergroot de lens de ingekaderde elementen, waardoor het gezichtsveld wordt verkleind, of, omgekeerd, vergroot de lens het “vereeuwigde” gebied, waardoor de objecten kleiner worden.

De digitale zoom is daarentegen anders. Het maakt geen gebruik van een optische lens, maar van software. Het beeld wordt niet vergroot door een mechanisch voorwerp – zoals het geval is bij de optische zoom – maar digitaal. Dit betekent dat de optische zoom werkt op de pixels, die worden vergroot. Een beetje zoals het vergroten van een computerbeeld. Het is dan ook duidelijk dat het resultaat in het geheel niet vergelijkbaar is met dat van de optische zoom. In feite zijn de foto’s over het algemeen van zeer lage resolutie.