WhatsDog belooft de gesprekken van andere gebruikers te bespioneren, maar in werkelijkheid doet het dat niet. Laten we uitzoeken wat er achter deze app zit
Steeds vaker zijn apps die beloven de gesprekken van gebruikers op WhatsApp te bespioneren weer in het nieuws. Dit is een bloeiende markt die inspeelt op de nieuwsgierigheid van mensen: met wie is onze partner aan het praten op WhatsApp? Wat verbergt hij voor ons? Met wie is mijn zoon/dochter aan het chatten?
Dit zijn de vragen die de gemiddelde WhatsApp-gebruiker zichzelf stelt. En het zijn precies deze vragen die toepassingen zoals WhatsDog proberen te beantwoorden, waarbij mensen wordt beloofd de gesprekken van hun vrienden te bespioneren en erachter te komen met wie zij berichten uitwisselen. WhatsDog is slechts de laatste applicatie die in deze sector is gearriveerd: eerder waren er WhatsMonitor, Wossip, WhatsScope, allemaal apps die voor Android zijn ontwikkeld en die Google reeds uit de Play Store heeft verwijderd. WhatsDog heeft dezelfde behandeling ondergaan en is niet langer aanwezig in de digitale winkel van Google. Maar helaas is het nog steeds beschikbaar in winkels van derden en zijn er veel gebruikers die de app downloaden in de overtuiging dat ze kunnen beginnen met het bespioneren van de WhatsApp-gesprekken van hun vrienden.
Wat WhatsDog is en hoe het werkt
WhatsDog is een Android-app die belooft de WhatsApp-gesprekken van je vrienden te bespioneren. Afgezien van het feit dat het een illegale praktijk is, is het ook nog eens hartstikke onjuist. Geen enkele app is in staat de WhatsApp-gesprekken van andere gebruikers te bespioneren. In feite rapporteert WhatsDog gewoon de verbindings- en verbreektijd van je vrienden op WhatsApp. Dit zijn gegevens die iedereen kan verkrijgen zonder een ad hoc-toepassing te hoeven downloaden. We hebben dit onderwerp al eerder behandeld: via een bug in WhatsApp kun je de toegangstijden van je vrienden tot de applicatie opvragen, zelfs als ze hebben besloten ze niet openbaar te maken. Dit is de enige dienst die WhatsDog aanbiedt, en het stelt je niet in staat om de gesprekken van je vrienden te bespioneren.
Het is niet de eerste keer dat dit soort applicaties in de Google Play Store zijn verschenen, en Google heeft altijd prompt ingegrepen om ze te verwijderen. Het deed dat ook met WhatsDog. De app is echter nog steeds online aanwezig en kan gemakkelijk worden gedownload van een van de vele winkels van derden die apps voor Android aanbieden. Digitale winkels die niet zo goed beveiligd zijn als die in de Google Play Store: het is heel gemakkelijk om in deze winkels apps te vinden die virussen verbergen en de smartphone infecteren. En dat zou ook het geval kunnen zijn met WhatsDog.
Waarschuw persoonlijke gegevens
De applicatie kan gratis van het net worden gedownload en op uw smartphone worden geïnstalleerd. Maar we hebben geen garantie dat WhatsDog een veilige applicatie is. In veel gevallen verbergen apps die beloven andere gebruikers te bespioneren, of zoals in dit geval WhatsApp-gesprekken, virussen en malware in zich die de controle over smartphones kunnen overnemen.
Het doel van hackers is om gebruikersgegevens te verkrijgen, zoals bankrekeningnummers en inloggegevens om toegang te krijgen tot thuisbankierdiensten. Apps in winkels van derden vormen een reëel veiligheidsrisico voor gebruikers en wij raden aan ze niet te downloaden. Bovendien zijn in dit specifieke geval de acties die WhatsDog belooft uit te voeren illegaal en zouden we het risico lopen te worden vervolgd als we zouden worden betrapt op het bespioneren van de WhatsApp-gesprekken van onze partner, zoon/dochter of vriend.