WhatsApp: je kunt voortaan geen profielfoto’s meer opslaan

WhatsApp heeft de mogelijkheid om de profielfoto van je vrienden te downloaden verwijderd om de veiligheid en privacy te beschermen: hier is wat er verandert

WhatsApp is bezig met een update en verwijdert een functie die gebruikers veel gebruiken: het opslaan van de profielfoto van je vrienden. Dit is een grote verandering, vooral vanuit het oogpunt van privacy. Zoals we een paar maanden geleden meldden, worden WhatsApp-profielafbeeldingen door criminelen gebruikt om online oplichting te ensceneren en tienduizenden te stelen.

Het besluit van WhatsApp om de functie te verwijderen komt slechts enkele dagen na het schandaal dat de applicatie trof: door misbruik te maken van een kwetsbaarheid in de code, konden hackers spyware installeren op de smartphone van een gebruiker door een simpel telefoontje te plegen via de app. Om mogelijke privacyproblemen te voorkomen, hebben de ontwikkelaars besloten om ook de mogelijkheid te verwijderen om profielfoto’s van gebruikers op te slaan in het geheugen van hun telefoon. Voorlopig is de nieuwe functie alleen vrijgegeven in de bètaversie van WhatsApp voor Android en in WhatsApp Business voor iPhone. Als de tests succesvol zijn, zal de nieuwe functie binnenkort zijn debuut maken in andere versies van WhatsApp.

Waarom je de profielfoto’s van je vrienden niet meer kunt opslaan in WhatsApp

WhatsApp heeft de mogelijkheid om de WhatsApp-profielfoto’s van je vrienden op te slaan verwijderd om twee gerelateerde redenen: veiligheid en privacy. In veel gevallen hebben gebruikers melding gemaakt van misbruik van hun WhatsApp-profielfoto: oplichters gebruiken die foto om hun vrienden op te lichten. De oplichter downloadt de foto van een persoon van WhatsApp en maakt een nieuw WhatsApp-profiel aan met dezelfde foto. Vervolgens neemt hij contact op met de vrienden van de betrokkene en stuurt hen een bericht dat hij in financiële moeilijkheden verkeert en enkele tientallen euro’s nodig heeft om thuis te komen. Veel mensen geloofden deze oplichterij en gaven de hackers tot wel honderd euro. Om een einde te maken aan deze oplichtingspraktijken hebben de ontwikkelaars besloten de oorzaak van het probleem weg te nemen en gebruikers niet langer toe te staan WhatsApp-profielfoto’s te downloaden naar hun smartphones.

Hoe WhatsApp verandert

Voor gebruikers is dit geen grote verandering, het is geen functie die WhatsApp voor altijd zal veranderen. Integendeel. Het verhoogt de veiligheid en privacy van de gebruikers. Er is slechts een kleine verandering in de interface: het deelpictogram waarmee je de afbeelding kon opslaan of delen op je sociale profielen verdwijnt van het profieltabblad van WhatsApp-contacten.

Hoewel je de WhatsApp-profielfoto’s van je vrienden niet langer kunt opslaan, is er een eenvoudige truc om dit te omzeilen: maak een screenshot.