Backup is het kopiëren van gegevens op een opslagmedium om het verlies van deze gegevens op lange termijn te voorkomen. Het Duitse equivalent van de term is Datensicherung.
In de IT worden enorme hoeveelheden gegevens gecreëerd, opgeslagen en verwerkt. Hoewel verlies van gegevens in een privé-omgeving meestal vervelend is, kan het bedrijfsprocessen in bedrijven ernstig verstoren. Hoe dan ook, verlies van gegevens heeft vaak verstrekkende gevolgen. Het doel van een klassieke back-up is om dit consequent te voorkomen: de bestaande gegevens worden met regelmatige tussenpozen redundant geback-upt op een opslagmedium.
In het geval dat gegevens verloren gaan, levert de back-up een kopie die als basis dient voor het herstellen ervan. Gegevensback-up is des te belangrijker voor bedrijven omdat onderbrekingen van IT-activiteiten door hardwareschade, softwarefouten of hackeraanvallen vaak gepaard gaan met gegevensverlies. Regelmatige back-ups zijn dan ook een van de technische maatregelen binnen een noodplan dat moet zorgen voor het herstel van IT-systemen in geval van storingen (disaster recovery) en daarmee voor een zo ononderbroken mogelijke bedrijfsvoering (business continuity).
Maar gegevens zijn niet alleen om persoonlijke of zakelijke redenen het beschermen waard. Het moet ook worden beschermd tegen verlies vanuit juridisch oogpunt. Dit is bepaald in de Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) van de Europese Unie, die op 25 mei 2018 in werking is getreden. In dit verband moeten ondernemingen persoonsgegevens uitgebreid beschermen. Een back-up maakt dus deel uit van een professionele gegevensbescherming voor elk bedrijf.
Automatisch of handmatig
Back-up is een gegevensbescherming die altijd de huidige status van de gegevens vastlegt. Dit kan automatisch gebeuren met regelmatige tussenpozen, zoals die welke door de IT-afdeling van een bedrijf vooraf kunnen worden ingesteld naar gelang van de behoefte. De back-up kan echter ook handmatig worden gestart, bijvoorbeeld als er zojuist iets ingrijpends is veranderd in de gegevensvoorraad. Harde schijven worden vaak gebruikt als opslagmedia. Bedrijven gebruiken echter nog steeds magnetische tapes, die voordelen bieden op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid.
Er zijn verschillende procedures voor het maken van back-ups van gegevens. De drie belangrijkste back-upstrategieën in de professionele omgeving zijn:
- First in, First out: verwijdering van de oudste gegevensversie wanneer de opslagcapaciteit is bereikt
- Generatieprincipe: gegevensback-up elke dag, na een week en na een maand
- Towers of Hanoi: gegevensback-up afwisselend op verschillende media
Afhankelijk van de manier waarop de gegevensvoorraad waarvan een back-up moet worden gemaakt, verandert, worden verschillende back-uptypen gebruikt. In tegenstelling tot een volledige back-up, waarbij alle gegevens naar het back-upmedium worden overgebracht, slaat een differentiële back-up alleen de bestanden op die sinds de laatste volledige back-up zijn gewijzigd of toegevoegd. Bij een incrementele back-up worden alleen de gewijzigde of nieuwe delen van bestanden opgeslagen. Differentiële en incrementele back-ups vereisen logischerwijs ten minste één volledige gegevensback-up.
Backup as a Service (BaaS)
Als het bedrijven ontbreekt aan de competentie of de bereidheid om back-ups te maken, biedt Backup as a Service (BaaS) een handig alternatief. Hier wordt de taak van het regelmatig maken van reservekopieën overgenomen door een dienstverlener, bijvoorbeeld een systeemhuis of een managed service provider (MSP), naar gelang van de wensen van de betrokken klant. Softwareleveranciers kunnen vaak ook back-updiensten voor hun klantenbestand aanbieden.
In tijden van as-a-service-aanbiedingen wordt het online back-uppen van gegevens in de cloud ook belangrijk. Ook hier profiteren bedrijven zonder IT-afdeling of particuliere gebruikers van de expertise waarover dienstverleners beschikken. Een voordeel in dit verband is dat voor gegevensback-up in de cloud geen materiële en dus vernietigbare media van de kant van de gebruiker nodig zijn. Bovendien beschermen cloud providers hun datacenters doorgaans tegen hoge kosten tegen aanvallen van hackers.