SoftwareOne is de eerste MSP-partner van Commvault

Samen met MSP SoftwareOne heeft Commvault een MSP-programma en een back-updienst ontwikkeld. De bedrijven zagen de behoefte aan een oplossing als BackupSimple omdat veel klanten zich niet bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor gegevensback-up.

SoftwareOne is de eerste Managed Service Provider (MSP) die start in het Duitse MSP-programma van Commvault. In het kader van deze samenwerking hebben de bedrijven niet alleen samen het programma ontwikkeld, maar ook een gezamenlijke dienst gelanceerd: “BackupSimple powered by Metallic”.

BackupSimple is het backup-as-a-service-aanbod van SoftwareOne. Het wordt geleverd via het Metallic MSP-programma van Commvault en is gebaseerd op de Metallic-oplossingen van de leverancier. Het aanbod is ontworpen voor het beheer van gegevens en SaaS-applicaties over endpoints tot hybride cloud workloads. Volgens de providers profiteren klanten van eenvoudige verwerking en snelle onboarding.

Gebruikers kunnen kiezen uit twee opties: Ofwel gebruiken ze Metallic als een SaaS back-upoplossing en beheren ze hun gegevensback-up volledig zelf. Of ze kiezen voor BackupSimple en dus voor Metallic en de ondersteuning van SoftwareOne bij het uitvoeren van de gegevensback-up.

Wat is Commvault Metallic?

Met Metallic introduceerde Commvault begin dit jaar in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland een SaaS-gebaseerde oplossing met een eigen branding, die draait op Microsoft Azure en deel uitmaakt van het Data Service Platform. Het biedt functies voor gegevensback-up en gegevensbeheer.
Ten eerste kunnen bedrijven Metallic gebruiken om de back-up van SaaS-applicaties te ondersteunen. Het gaat onder meer om Microsoft 365, Microsoft Dynamics 365 en Salesforce. Ten tweede ondersteunt Metallic gegevensbescherming in hybride cloud-workloads. Hier bestrijkt de fabrikant virtuele machines en containers via Kubernetes, bestands- en objectplatforms en alle eindpunten.

Shkumbin Kaba, Cloud Solution Specialist bij SoftwareOne

Shkumbin Kaba, Cloud Solution Specialist bij SoftwareOne

Omdat er bij klanten nog steeds de misvatting heerst dat de cloudprovider alles voor hen regelt wanneer ze naar de cloud migreren, zagen de twee bedrijven een grote behoefte aan de back-upservice. “Microsoft neemt als cloudprovider de verantwoordelijkheid voor het platform en de verantwoordelijkheid voor de gegevens blijft altijd bij de klant. De klant is als eigenaar van de gegevens verantwoordelijk voor de volledige back-up,” legt Shkumbin Kaba, Cloud Solution Specialist bij SoftwareOne, uit.

Christopher Knörle is Principal Sales Engineer bij Commvault en verantwoordelijk voor de Metallic-producten.

Christopher Knörle is Principal Sales Engineer bij Commvault en verantwoordelijk voor de Metallic-producten.

“Klanten hebben zeer specifieke eisen als het gaat om gegevensbescherming. Volgens het model van gedeelde verantwoordelijkheid ligt de verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid van het platform bij de cloudaanbieder, maar zijn de klanten zelf verantwoordelijk voor de herstelbaarheid van de gegevens,” voegt Christopher Knörle, Principal Sales Engineer Metallic bij Commvault, toe.

Wat betekent gedeelde verantwoordelijkheid bij Microsoft?

Volgens Microsoft hangen de verantwoordelijkheden voor workloads in publieke clouddiensten af van de vraag of ze worden gehost als Software as a Service, Platform as a Service of Infrastructure as a Service.
Weliswaar zijn bedrijven die hun data opslaan in een on-premise datacenter daar zelf verantwoordelijk voor, maar als ze overstappen naar de Azure Cloud, gaat een deel van de verantwoordelijkheid over naar Microsoft.

SaaS PaaS
De verantwoordelijkheid blijft altijd bij de klant Informatie en gegevens, endpoints, accounts en identiteiten Informatie en gegevens, endpoints, Konten und Identitäten
Verantwortung überträgt sich auf den Cloud-Anbieter Anwendungen, Netzwerksteuerungen, Betriebssystem, physische Hosts, physisches Netzwerk, pyhsisches Rechenzentrum Betriebssystem, physische Hosts, physisches Netzwerk, pyhsisches Rechenzentrum
Geteilte Verantwortung Identitäts- und Verzeichnisinfrastruktur Identitäts- und Verzeichnisinfrastruktur, Anwendungen, Netzwerksteuerungen
IaaS On-Premises
Verantwortung bleibt immer beim Kunden Informationen und Daten, Endgeräte, Konten und Identitäten, Identitäts- und Verzeichnisinfrastruktur, Anwendungen, Netzwerksteuerungen, Betriebssystem Informationen und Daten, Endgeräte, Konten und Identitäten, Identitäts- und Verzeichnisinfrastruktur, Anwendungen, Netzwerksteuerungen, Betriebssystem, physische Hosts, physisches Netzwerk, physisches Rechenzentrum
Verantwortung überträgt sich auf den Cloud-Anbieter physische Hosts, physisches Netzwerk, physisches Rechenzentrum
Geteilte Verantwortung

Kaba fasst zusammen, warum sich SoftwareOne dafür entschieden hat, in das MSP-Programm von Commvault einzusteigen: „Wir als SoftwareOne sehen uns nicht nur als Microsoft-Spezialist, sondern als Trusted Advisor für die verschiedenen Cloud-Umgebungen. In dieser Advisor-Rolle wollen wir den Kunden vollumfänglich beraten und dazu gehört auch die Sicherung ihrer Daten. Mit Metallic von Commvault, können wir unseren Kunden einen 360-Grad-Schutz anbieten, egal ob in der Cloud, On-Premises oder hybrid.“

In anderen Ländern hat Commvault das MSP-Programm bereits veröffentlicht, in Deutschland startete es offiziell am 28. Oktober auf der Commvault Connections21. Dit betekent dat het programma ook openstaat voor andere partners dan SoftwareOne.