Storage-as-a-service

Storage-as-a-service (STaaS) is een cloudservice die door opslagproviders wordt aangeboden aan organisaties die liever infrastructuur huren voor hun dataopslagbehoeften dan deze aan te schaffen en ter plaatse te beheren. De leveranciers die storage-as-a-service aanbieden, zijn vaak cloudserviceproviders, maar STaaS kan ook een on-premise infrastructuur betekenen, vergelijkbaar met een private cloud. Kleinere bedrijven gebruiken STaaS vaak omdat het voor een klein bedrijf moeilijker is om hun eigen infrastructuur te beheren en te betalen. Maar bedrijven van elke omvang kunnen STaaS gebruiken omdat het flexibel en handig is.

Storage-as-a-service voordelen

Voordelen van STaaS zijn onder meer:

Economie: Storage-as-a-Service-providers bieden doorgaans een abonnement op basis van betaling of een maandelijks bedrag. Dit is aantrekkelijk voor bedrijven omdat hun betalingen meer zijn gebaseerd op de daadwerkelijke opslagdiensten die ze zullen gebruiken, zonder verspilde capaciteit. Met STaaS-betalingsplannen kunnen gebruikers ook nauwkeuriger budgetteren.

Beveiliging: STaaS-providers gebruiken meerdere methoden om gegevens te beschermen, waaronder codering. Het gebruik van STaaS biedt soms de mogelijkheid om gegevens op meerdere locaties op te slaan, wat gegevensverlies kan helpen voorkomen in het geval een natuurramp of een ander ongeval een opslagfaciliteit vernietigt.

Flexibiliteit: Verschillende STaaS-providers bieden over het algemeen verschillende methoden van gegevensopslag aan, waardoor bedrijven de juiste opslagmethode voor de betreffende gegevens kunnen kiezen. Ze hebben ook snel toegang tot opgeslagen gegevens van cloudproviders wanneer ze die nodig hebben.

Drie soorten gegevensopslag

De drie meest gebruikelijke methoden voor het opslaan van gegevens hebben elk hun voor- en nadelen en zijn geschikt voor verschillende opslagbehoeften.

Opslag blokkeren verdeelt datasets in segmenten, blokken genaamd, die weer bij elkaar komen wanneer ze uit de opslag worden opgeroepen. Blokopslag is handig voor bedrijven die toegang moeten hebben tot gegevens en er snel wijzigingen in moeten aanbrengen. Het is echter niet erg flexibel en slaat geen ongeorganiseerde gegevens op.

Bestandsopslag is extreem georganiseerd: gegevens vallen in bestanden, mappen en mappen. Bestandsopslag biedt voordelen voor bedrijven die gestructureerde gegevens moeten organiseren. Het slaat echter niet veel gegevens op, dus bedrijven die enorme hoeveelheden ongestructureerde gegevens moeten opslaan, zouden geen bestandsopslag moeten gebruiken.

Objectopslag plaatst elke vorm van ruwe data in objecten, of blobs, binnen een datapool. Het is zeer betaalbaar en schaalbaar en stelt bedrijven in staat om eenvoudig gegevens op te halen met behulp van de metadata van elk object. Objectopslag is de beste keuze voor bedrijven die enorme hoeveelheden gegevens moeten opslaan. Het is echter moeilijk om wijzigingen aan te brengen in gegevens in objectopslag. Bedrijven profiteren mogelijk niet van objectopslag als ze gegevens snel moeten bewerken.