Vervaardigd in het 14 nanometer proces: Intel Core-M

Op en neer: De nieuwe “Broadwell”-microarchitectuur van Intel en een fabricageproces op basis van 14 nanometer zorgen voor hogere prestaties bij een lager energieverbruik. Het resultaat is een technologie die geschikt is voor gebruik in verschillende IT-omgevingen – in mobiele apparatuur en in pc’s via het internet der dingen tot cloud computing.

Maar Vice President en General Manager Product Development bij Intel Corporation Rani Borkar laat het wat bombastischer klinken: “De combinatie van Intels jarenlange expertise op het gebied van chipontwerp en toonaangevende productietechnologie maakt aanzienlijke prestatieverbeteringen mogelijk bij een drastisch lager energieverbruik.”

Hier zijn de belangrijkste punten in een oogopslag:

De nieuwe Intel “Core-M” processor is de eerste CPU die is vervaardigd met behulp van het 14 nanometer productieproces. Intel verwacht dat de combinatie van de Core-M microarchitectuur en de nieuwe fabricagetechnologie “opwindende innovaties en nieuwe vormfactoren” mogelijk zal maken, evenals de ontwikkeling van dunnere, stillere en ventilatorloze systemen.

Het valt dus te verwachten dat op basis van de 14-nanometer-technologie een breed scala van nieuwe produkten zal ontstaan. Hiertoe behoren krachtige servers, maar ook bijzonder energiezuinige mobiele apparaten en pc’s of oplossingen voor het internet der dingen.

Het “Thermal Design Point” (TDP) is meer dan gehalveerd ten opzichte van de vorige processorgeneratie, terwijl de prestaties gelijk zijn gebleven en de levensduur van de batterij is verbeterd.

Intel is het eerste bedrijf ter wereld dat 14-nanometer productietechnologie in serieproductie toepast. Het maakt gebruik van tweede-generatie tri-gate transistoren (FinFET).

Mark Bohr, senior fellow van de Technology and Manufacturing Group en directeur van Process Architecture and Integration bij Intel Corporation, legt uit: “Door tweede-generatie tri-gate transistoren te gebruiken in 14nm fabricage, bieden we een aanzienlijk geminimaliseerde kosten-per-transistor ratio met gemaximaliseerde transistordichtheid in vergelijking met de industrie. Het duidelijke streven naar de Wet van Moore vormde de basis voor de ontwikkeling van het nieuwe 14nm-productieproces”. (zie: video)

Het eerste systeem op basis van Intel Core-M-processors zal naar verwachting voor kerst 2014 beschikbaar zijn. Daarnaast is reeds een aantal producten op basis van de Broadwell-microarchitectuur en de 14nm-productietechnologie gepland om in de komende maanden te worden vrijgegeven. Intel verwacht brede OEM beschikbaarheid in de eerste helft van 2015.