Wat is veld?

)

(1) Een ruimte die is toegewezen aan een bepaald informatie-item. Een belastingformulier bevat bijvoorbeeld een aantal velden: een voor uw naam, een voor uw sofinummer, een voor uw inkomen, enzovoort. In databasesystemen zijn velden de kleinste informatie-eenheden waartoe u toegang hebt. In spreadsheets worden velden cellen genoemd.

Aan de meeste velden zijn bepaalde attributen gekoppeld. Sommige velden zijn bijvoorbeeld numeriek, terwijl andere tekstueel zijn, andere lang en andere kort. Bovendien heeft elk veld een naam, de veldnaam.

In databasebeheersystemen kan een veld verplicht, optioneel of berekend zijn. Een verplicht veld is een veld waarin u gegevens moet invoeren, terwijl een optioneel veld een veld is dat u leeg kunt laten. Een berekend veld is een veld waarvan de waarde is afgeleid van een formule waarbij andere velden betrokken zijn. U voert geen gegevens in een berekend veld in; het systeem bepaalt automatisch de juiste waarde.

Een verzameling velden wordt een record genoemd.

(2) De zin in het veld verwijst naar een andere geografische locatie dan de fabriek of het kantoor waar een product is gemaakt. Evenzo is een vertegenwoordiger in het veld een werknemer die een bedrijf op afgelegen locaties vertegenwoordigt.

(3) In videoterminologie is een veld een van de vele stilstaande beelden waaruit een bewegend beeld bestaat. Een veld lijkt op een frame, maar wordt twee keer zo snel weergegeven en heeft de helft van de verticale resolutie.