Coffee Lake-processoren van Intel

Intel komt met zijn eerste hexa-core processoren voor pc’s in het middensegment. De achtste generatie Core-processoren, met de codenaam Coffee Lake, vervangen de Kaby Lake-serie en zijn bedoeld om de groeiende concurrentie van AMD’s Ryzen-processoren het hoofd te bieden.

Tot nu toe moest iedereen die processoren met meer dan vier kernen van Intel wilde hebben, veel geld neertellen. Kaby Lake-processoren zoals de Core i7-7700K met vier cores kunnen AMD’s Ryzen bijhouden in games, maar ze lopen achter op AMD-processoren met hun zes of zelfs acht cores als het gaat om rekenkracht. AMD heeft dan ook een aanzienlijke terreinwinst geboekt op de markt voor desktop PC-processoren. Zo verkocht de online retailer Mindfactory.de in augustus meer AMD-chips dan Intel-chips.

Intel’s Espresso

Met de Coffee Lake-serie wil Intel deze trend ombuigen. De chipfabrikant lanceert de modellen in eerste instantie in de hogere prijs- en prestatiecategorie. Het topmodel en dus de aangewezen opvolger van de Core i7-7700K is de i7-8700K, die ook een “open” multiplier heeft voor uitgebreidere overklokmogelijkheden. Met 3,7 GHz is de basisklok lager dan die van de voorganger (i7-7700K met zijn 4,2 GHz). Aan de andere kant is de maximale turboklok van 4,7 GHz 200 MHz hoger dan die van de voorganger.

De Coffe Lake-processor heeft ook de Level 3-cache vergroot, die nu twaalf in plaats van acht MB groot is. De i7-8700 met 3,2 GHz basisklok en 4,6 GHz turboklok, evenals de Core i5-modellen 8600K (3,6/4,3 GHz) en 8400 (2,8/4,0 GHz) staan onder het topmodel. De Coffe-Lake i5-modellen hebben ook zes cores, maar zij ondersteunen geen hyperthreading. Bovendien is de L3-cache slechts 9 MB.

In tegenstelling tot de “grote” Core X-processoren hebben de Coffee Lake-modellen een geïntegreerde grafische eenheid, die Intel nu UHD 630 noemt. Hij werkt met een iets hogere klokfrequentie dan de HD 630 in de Kaby Lake voorgangers. Het aantal PCI Express 3.0 lanes en het aantal geheugenkanalen zijn niet gewijzigd: Er zijn nog steeds 16 lanes en DDR4 dual-channel geheugen. Het enige nieuwe kenmerk is de ondersteuning van DDR4-2666-geheugen.

Volgens Intel moeten de extra cores voor een aanzienlijke toename van de prestaties zorgen. Het bedrijf uit Santa Clara noemt 25 procent hogere framerates in games als Gears of War in vergelijking met een vergelijkbaar uitgerust systeem met een Core-processor van de zevende generatie. Bij het bewerken van 4K-video’s met Adobe Premiere zouden de Coffee Lake-processors volgens de fabrikant zelfs tot 32 procent sneller zijn dan hun voorgangers.

Core i3 met vier cores

Naast de zes-cores brengt Intel ook twee nieuwe Core i3-processors op de markt. De fabrikant rangschikt ze ook onder de Coffee Lake familie. De i3-8350K en de i3-8100 zijn de eerste Core-i3-modellen met vier kernen. De kleinste Core-processor was voorheen alleen verkrijgbaar als dual-core CPU. De twee CPU’s met 4,0 en 3,6 GHz hebben acht MB L3-cache en ook de UHD-630 GPU. De Core i3 heeft over het algemeen geen turbomodus. In tegenstelling tot hun directe Kaby Lake voorgangers met twee cores, ondersteunen ze geen hyperthreading. Er zijn dus nog steeds vier threads, maar met hogere prestaties. Want vier ‘echte’ kernen leveren altijd meer prestaties dan twee met hyperthreading.

14-nanometre processoren

Voor de productie van de Coffee Lake-processoren heeft Intel het 14-nanometre proces dat in 2014 met Broadwell werd geïntroduceerd, opnieuw verfijnd. Hoewel Intel CEO Brian Krzanich op de CES in januari 2017 al een 2-in-1 convertible met een 10-nanometer Cannon Lake processor toonde, wordt de marktintroductie pas eind dit jaar verwacht. Of er ook desktopprocessoren op basis van Cannon Lake komen, of dat Intel hier wacht op de al aangekondigde tweede 10-nanometer-generatie genaamd Ice Lake, valt nog te bezien.

Het succes van AMD’s Ryzen heeft Intels strategie waarschijnlijk enigszins in de war geschopt. De introductie van de Coffee Lake processoren gebeurt dus ook in termijnen: Eerst zullen de topmodellen Core i7, i5 en i3 op de markt komen, d.w.z. de Coffee-Lake S-versies. De meeste andere Kaby Lake CPU’s zullen pas in de eerste helft van 2018 volgen. Dit is echter niet zo’n slechte zaak voor retailers, omdat het betekent dat ze nog steeds de Socket 1151-moederborden kunnen verkopen die ze op voorraad hebben.

De detailhandelsprijzen die Intel aanbeveelt voor de nieuwe Coffee Lake-processors zijn slechts iets hoger dan die voor hun Kaby Lake-voorgangers. De prijzen op de eerste straat bij de onlinedetailhandelaars liggen daarentegen aanzienlijk hoger. Dit heeft echter waarschijnlijk ook te maken met de momenteel nog geringe beschikbaarheid. Bijna geen enkele dealer wil een concrete leverdatum noemen.

Nieuwe moederborden nodig

Intel blijft een socket met 1151 pinnen gebruiken voor de achtste generatie Core processoren, maar deze zijn anders bedraad dan de vorige socket 1151 moederborden. Daarom is een eenvoudige upgrade van bestaande computers niet mogelijk zonder een nieuw moederbord. Voor de nieuwe borden is er momenteel slechts één chipset, de Intel Z370. Aangezien dit het topmodel is van de nieuwe chipsetgeneratie, liggen de eerste borden voor Intels nieuwe processoren ook meestal in een hogere prijsklasse. Er is niet veel veranderd aan de chipset in vergelijking met de Z270. Er is nog steeds geen geïntegreerde USB 3.1 Gen2 controller zoals bij de AMD chipsets voor Ryzen. Fabrikanten van moederborden moeten nog steeds een extra USB-controller of Intels Thunderbolt 3-chip op de borden solderen. Dit laatste is waarschijnlijk ook de reden voor de terughoudendheid van Intel.