Waarom en wanneer u de cache van uw pc moet wissen

Om uw computerverbinding snel en surfen zonder vertragingen te houden, moet u de cache van uw pc wissen: hier leest u wanneer en hoe u dat moet doen.

Het wissen van de cache van uw pc is een van de meest voorkomende aanbevelingen die u zult horen van mensen die meer tech-savvy zijn dan u. Om uw computer en vooral uw webbrowsing sneller te houden, is dit een praktijk die regelmatig moet worden uitgevoerd. Het is een soort gouden regel voor degenen die hoge prestaties van hun apparaten eisen.

Voordat we begrijpen wat je moet doen om de cache te wissen op Windows 10, maar ook op eerdere versies van Microsofts besturingssysteem, is het goed om te verduidelijken dat een cache op verschillende plaatsen en op alle soorten apparaten bestaat. Hoewel elke cache andere informatie bevat, worden zij alle voor hetzelfde doel gebruikt. In deze gids richten we ons alleen op het wissen van de cache op pc’s, en laten we smartphones, tablets en Macs buiten beschouwing.

Wat is een cache

Een cache kan worden gedefinieerd als een online opslagplaats van tijdelijke bestanden die meestal worden gebruikt om de browse-ervaring voor gebruikers te versnellen. Praktischer gezegd, het bestaan ervan versnelt de weergave van schermen op een computer. Zonder de cache zouden moderne machines niet zo snel draaien als ze nu doen. De aanwezigheid van de cache is echter niet altijd een voordeel: in sommige gevallen kan de cache veel ruimte innemen op de interne opslagschijf, malware verzamelen of corrupte en beschadigde bestanden terugsturen. Het verwijderen van zogenaamde “tijdelijke bestanden” van uw computer dient vervolgens om schijfruimte vrij te maken en de prestaties van uw PC te verhogen door het zoeken naar bestanden, defragmentatie en antivirus scantijden te verkorten. In het algemeen moet u bedenken dat er drie hoofdcategorieën tijdelijke bestanden zijn, namelijk tijdelijke bestanden van internet, tijdelijke bestanden van Windows en tijdelijke bestanden van programma’s.

Wanneer en hoe de cache op een pc wissen

Omdat het een archief is van bestanden die zeer nuttig zijn voor het versnellen van de laadtijd van webpagina’s of die van toepassingen en software van uiteenlopende aard, is het niet altijd voordelig om de cache en de tijdelijke bestanden te wissen, die nog steeds vele kostbare gigabytes aan ruimte in beslag kunnen nemen. De cache moet alleen worden verwijderd als deze corrupt is, bijvoorbeeld door een virus dat in de cache van de browser is gedownload. Niet alleen dat, maar de hier aanwezige bestanden kunnen volledig verouderd zijn als de cache niet automatisch wordt vernieuwd, wat leidt tot fouten op de pagina’s die we proberen te bekijken.

Dit gezegd hebbende, is het net zo duidelijk dat wanneer de PC niet naar behoren werkt, en meer nog wanneer we op het web surfen, het eerste wat we moeten doen het wissen van de cache is, waar een corrupt bestand kan zijn opgeslagen. Met de meeste moderne webbrowsers kan de cache gelukkig worden leeggemaakt door een aantal stappen te volgen vanuit ‘Instellingen’, of door de sneltoets ‘CTRL + Shift + Delete’ te gebruiken. Zoals reeds gezegd, moet het wissen alleen worden gedaan wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld in het geval van 404-fouten of 502-fouten, die er meestal op wijzen dat de cache beschadigd is, door de aanwezigheid van malware, of gewoon om ruimte vrij te maken op de harde schijf van de computer.

De cache van Google Chrome verwijderen

Om de cache van Google Chrome te verwijderen, kunt u eerst gebruikmaken van de eerder genoemde sneltoets “CTRL + Shift + Delete”, althans voor Windows-pc’s, terwijl u op Macs de opdrachten “CMD + Shift + Delete” zult moeten gebruiken. U kunt ook rechtstreeks naar “Instellingen” gaan, dat u rechtsboven op het scherm vindt en wordt weergegeven door drie verticale stippen. Ga hier naar “Geschiedenis” en selecteer “Browsegegevens verwijderen”. Vergeet niet om “Cached files and images” (Opgeslagen bestanden en afbeeldingen) uit te vinken en klik dan op “Clear data” (Gegevens wissen).

Cache wissen op Safari en Firefox

Net als bij Chrome moeten Firefox-gebruikers ook naar de “History” gaan om de browser cache te wissen. Dit kan worden gedaan met de commando’s “Ctrl + Shift + Delete” voor Windows of “CMD + Shift + Delete” voor Mac, waarbij “All” in de tijdreeks wordt geselecteerd om de opties te wissen. In Mozilla’s browser is er ook toegang tot het menu, herkenbaar aan de drie horizontale lijnen rechtsboven, waar we “Opties”, “Bibliotheek”, dan “Geschiedenis” moeten selecteren, en tenslotte “Recente geschiedenis wissen”, door het vakje “Cache” aan te vinken. In de Safari-browser op de Mac wordt de procedure uitgevoerd via het menu Ontwikkeling. Selecteer “Ontwikkeling” in de menubalk van Safari en kies vervolgens “Cache wissen”. Als u de voorkeur geeft aan snelle opdrachten, typt u “CMD + Shift + Delete” op uw toetsenbord.

Vrijmaken van schijfruimte en herstelpunten

Niet iedereen weet dit, maar een andere goede optie voor het opschonen van onze pc is het gebruik van de ingebouwde toepassing Schijfopruiming in Windows zelf. Zodra u het programma hebt gestart, kunt u een groot aantal tijdelijke bestanden die praktisch nutteloos zijn, definitief verwijderen. Als laatste redmiddel kunt u ook oude herstelpunten op uw harde schijf verwijderen. Deze functie is ook beschikbaar in Schijfopruiming onder Andere opties.