Waarom u een gast Wi-Fi-netwerk moet maken

Het hebben van een gast Wi-Fi-netwerk in uw huis is erg handig om de kans te verkleinen dat hackers uw pc of smartphone infecteren. Zo maakt u een Wi-Fi netwerk voor gasten

Hoe vaak heeft een vriend van u al om uw Wi-Fi-wachtwoord gevraagd wanneer hij uw huis binnenkwam? Hoe vaak bent u al twee aparte Wi-Fi-netwerken tegengekomen, één voor het personeel en één voor de gasten? We weten al dat het antwoord op beide vragen ‘bijna altijd’ is.

Verblijfsaccommodaties doen al wat u zou moeten doen: een gastennetwerk activeren op uw thuisrouter. Wat is een gastnetwerk? Eenvoudig: een netwerk dat alleen bestemd is voor mensen die op bezoek komen of die, zoals in het geval van hotels en B&B’s, voor enkele dagen te gast zijn. Een apart netwerk dus, waarmee u uw internetverkeer kunt scheiden van dat van iedereen die door uw huis loopt en via Wi-Fi verbinding wil maken. Het voordeel? Veiligheid boven alles: door een Wi-Fi-netwerk voor gasten te creëren, kunt u beleefd zijn tegen degenen die u om uw wachtwoord vragen en tegelijkertijd veilig surfen. Hier volgen alle voordelen van deze oplossing en hoe u deze kunt implementeren.

Waarom een gastnetwerk maken

Een normaal wifi-thuisnetwerk is niet erg geavanceerd en veilig: de router heeft zijn eigen wachtwoord en encryptie, maar als deze twee obstakels eenmaal zijn overwonnen, kan iedereen bijna alles doen wat hij wil met alle apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Er zou een virus kunnen zitten op de mobiele telefoon of tablet van iemand die uw huis binnenkomt en u om het Wi-Fi-wachtwoord vraagt, en als we die persoon toestemming geven om ons thuisnetwerk binnen te komen, zou de malware alles kunnen aanvallen wat het op het Wi-Fi-thuisnetwerk aangesloten vindt. Als we daarentegen toestaan dat die mobiele telefoon of tablet verbinding maakt met een ander netwerk, namelijk dat voor gasten, zal het mogelijke virus alleen de apparaten aanvallen van andere gasten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Maar dat is nog niet alles: als we ons wifi-wachtwoord aan iemand geven die bij ons op bezoek is, wordt het op zijn toestel opgeslagen. En als iemand dat apparaat zou aanvallen, zou hij ook de beveiligingssleutel van het Wi-Fi-netwerk en een heleboel andere gegevens over ons netwerk kunnen stelen.

Het Dark Web staat vol met databases die te koop zijn en die de gegevens van honderdduizenden gestolen Wi-Fi-netwerken bevatten. Tot slot is het op sommige geavanceerde routers ook mogelijk om de maximale surfsnelheid op een gastnetwerk te beperken om de prestaties van het hoofdnetwerk niet te beïnvloeden.

Hoe maak je een gast Wi-Fi-netwerk

Om een gastnetwerk te maken, moet je de routerinstellingen aanpassen. U hoeft niets extra te betalen of contact op te nemen met uw Internet Service Provider. Ga gewoon naar de routerinstellingen, via de webinterface, en zoek naar de optie “Gasttoegang toestaan” of “Gastnetwerk” (de naam kan veranderen, maar het zal nog steeds hetzelfde zijn). Daarna moeten we de netwerknaam kiezen (ook SSID genoemd) en het wachtwoord en het beveiligingsprotocol instellen (het is beter om niet onder WPA2 te gaan). Op dat moment zullen alle Wi-Fi-apparaten binnen het bereik van de router ook het tweede netwerk detecteren en kunt u uw gasten alleen toegang verlenen tot dat netwerk.