Spotify: waar je liedjes opslaat op pc, iPhone en Android

Als je een regelmatige Spotify-gebruiker bent, is de kans groot dat het geheugen van je apparaat vol zit met tijdelijke bestanden, die je kunt verwijderen en ruimte kunt terugwinnen

Als je van het streamen van muziek houdt, dan heb je je hoogstwaarschijnlijk al aangemeld bij Spotify om toegang te krijgen tot een echt rijke muziekcatalogus die altijd up-to-date is met de nieuwste releases. Maar als je je ergert aan onderbrekingen tijdens het luisteren naar je favoriete nummers, niet alleen door reclames maar ook door gebrek aan verbinding, dan zul je waarschijnlijk ook gekozen hebben voor een premium account, waarmee je nummers op je apparaat kunt opslaan.

Met een Spotify premium account kun je namelijk tot 10.000 nummers en podcasts per apparaat downloaden, op maximaal 5 verschillende apparaten. Zo heb je altijd de muziek die je wilt, zelfs als je geen internetverbinding hebt: je kunt je muziek vinden door ernaar te zoeken in ‘Je bibliotheek’ (als je de Android-app gebruikt) of in ‘Je muziek’ (op een iPad of vanuit je webbrowser). Maar waar worden de bestanden van de muziek die je downloadt fysiek opgeslagen?

Spotify slaat twee soorten bestanden op in het geheugen van het apparaat: tijdelijke bestanden, die nog niet volledig worden gestreamd, en volledige bestanden, die je ook offline kunt beluisteren (maar alleen als je een premium-abonnement hebt). De opslagruimte die voor deze bestanden wordt gebruikt kan gemakkelijk meer dan een gigabyte (zo niet meer) bedragen en soms kan het nuttig zijn deze bestanden op te sporen en ze te verwijderen (althans de tijdelijke) om ruimte te maken. Hier vindt u ze.

Op desktop-pc’s:

Klik op het pijlpictogram rechtsboven om het menu te openen en kies Instellingen > Geavanceerde instellingen weergeven. Scroll dan naar beneden en kies “Offline song opslag”: dit is waar uw cache met tijdelijke liedjes en volledige reeds gedownloade liedjes wordt opgeslagen. U kunt klikken op “Locatie wijzigen” of naar de betreffende map op uw pc gaan om de bestanden te verplaatsen of te verwijderen.

Op iPhone

Als u de cache van Spotify wilt wissen om geheugen vrij te maken op uw iPhone, is de eenvoudigste oplossing om de app te verwijderen en vervolgens opnieuw te installeren: als u de app verwijdert, worden alle tijdelijke bestanden verwijderd. Je kunt het downloadpad echter niet handmatig wijzigen omdat Spotify voor iPhone muziek in een gecodeerd formaat opslaat, en wanneer je meer ruimte nodig hebt, kiest iOS zelf wat er automatisch verwijderd moet worden. In plaats daarvan kunt u tracks die u in de app hebt gedownload handmatig verwijderen.

Op Android

Om de cache van Spotify op Android-smartphones te wissen, selecteert u in plaats daarvan “Uw bibliotheek” in het menu onder aan het hoofdscherm, vervolgens selecteert u instellingen (het tandwielpictogram) en vervolgens Meer > Cache wissen en opgeslagen gegevens. Maar let op: als je je cache leegmaakt, word je uitgelogd uit je account en als je weer inlogt, moet je al je offline muziek opnieuw synchroniseren en je favoriete instellingen opnieuw wijzigen. Als je daarentegen op zoek bent naar waar Spotify je gedownloade muziek op Android heeft gezet, dan moet je naar Your Library > Settings > Storage gaan. Van hieruit kan je zien, en wijzigen, waar Spotify je opgeslagen muziek opslaat.