Wat is Bitlocker en waarom moet u het activeren op uw Windows PC

Op computers met het Windows besturingssysteem is er een vooraf ingestelde toepassing, genaamd BitLocker, waarmee we onze harde schijf kunnen versleutelen

Op computers met het Windows besturingssysteem vinden we een functie, standaard geïnstalleerd, waarmee we een volledige harde schijf kunnen versleutelen. Dit verhoogt de veiligheid van de documenten en multimedia-inhoud die op uw PC is opgeslagen. Het gereedschap heet BitLocker, en hier is hoe u het activeert.

Zoals gezegd, BitLocker is standaard geïnstalleerd op Windows systemen, maar het gereedschap wordt niet automatisch geactiveerd. We zullen het handmatig moeten instellen om de computerbeveiliging te verbeteren. Allereerst moeten we aangeven dat er drie Windows-versies zijn waarop BitLocker vooraf is ingesteld: Windows 10, Windows 8, en Windows 7 Ultimate. Met BitLocker kunnen we besluiten de gehele harde schijf te versleutelen of een met encryptie beveiligde “container” te maken waarin alleen de belangrijkste en meest vertrouwelijke documenten worden geplaatst. Voor meer veiligheid raden wij aan alle gegevens te coderen.

Wat is BitLocker

Het versleutelen van een volledige opslagschijf met BitLocker is heel eenvoudig. U hoeft alleen maar de dienst te activeren en te beveiligen met een PIN. Voordat we echter bekijken hoe we de functie kunnen activeren, moeten we eerst controleren of onze computer een Trusted Platform Module (TPM) op het moederbord heeft. Dit is in feite een chip die de cryptografische sleutels genereert en opslaat die door BitLocker worden gebruikt. Als we de TPM chip niet hebben, kunnen we nog steeds BitLocker activeren, maar het zal iets minder veilig zijn. Met BitLocker kunnen we naast de harde schijf ook externe schijven beveiligen, zoals USB-sticks of externe harde schijven, dankzij een functie die BitLocker To Go heet.

Hoe activeer je BitLocker

Om BitLocker in te schakelen op Windows 10 ga je gewoon naar Bestandsbeheer en klik je vervolgens op de vermelding Deze pc en vervolgens klik je met de rechtermuisknop op het station dat onze harde schijf markeert. Op dit punt verschijnt een menu waaruit we de optie BitLocker inschakelen moeten kiezen. Als we deze optie niet correct zien, betekent dit dat we geen Pro of Enterprise versie van Windows gebruiken. En in dit geval moeten we een andere service voor bestandsversleuteling gebruiken, zoals TrueCrypt- of Veracrypt-programma’s.

Controleer de ondersteuning voor BitLocker

BitLocker is standaard beschikbaar op alle computers met Windows 10 in de versie Pro, Enterprise of Education. Om te controleren of uw PC encryptie ondersteunt, moet u “System Information” in de taakbalk typen en met de rechtermuisknop klikken op het resultaat dat uw computer laat zien. Een pop-up menu zal verschijnen en je moet klikken op “Uitvoeren als administrator”. Er wordt een nieuw venster geopend en u moet controleren of er naast “Device Encryption Support” “Meet Prerequisites” staat.

Kies een ontgrendelingsmethode

Als BitLocker is geactiveerd, wordt u doorgestuurd naar de pagina waar u de methode voor het ontgrendelen van uw documenten kunt kiezen. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. U kunt de harde schijf bijvoorbeeld ontgrendelen met een wachtwoord, een PIN-code, maar ook met een USB-stick die als sleutel fungeert.

De herstelsleutel opslaan

Als de wizard voor het kiezen van de ontgrendelingsmethode is voltooid, moeten we de herstelsleutel opslaan. BitLocker biedt namelijk een herstelsleutel waarmee we toegang kunnen krijgen tot de versleutelde bestanden als we onze PIN of ons hoofdwachtwoord verliezen. Het advies is om deze gegevens op een veilige plaats te bewaren.

Nieuwe bestanden versleutelen

Als BitLocker actief is, wordt elk nieuw bestand dat we op onze harde schijf opslaan, opgeslagen en versleuteld. Dit is een geweldige manier om onze computerbeveiliging te vergroten. Want als de eerste installatie klaar is, hoeven we ons nergens meer zorgen over te maken. Wat de encryptiemodi betreft, is het veiligste systeem Windows 10, dat de XTS-AES-standaard gebruikt. In Windows 7 en 8 gebruikt BitLocker de coderingsstandaard AES. Als we de laatste versie van Windows hebben, kunnen we nog steeds kiezen welke standaard we gebruiken, afhankelijk van onze voorkeuren. Merk op dat het coderen van een bestand veel langer duurt dan het “normaal” opslaan van een document. Afhankelijk van de grootte van het bestand, kan dit enkele minuten duren.