Hoe gegevens permanent te wissen van uw computer en smartphone

Een aantal programma’s en apps om onnodige bestanden permanent te wissen van uw harde schijf, SSD en geheugen op Android- en iOS-smartphones

Het schoonmaken van uw computer en smartphone is essentieel om de levensduur van uw apparaten te verlengen. Maar met schoonmaken bedoelen we niet het nemen van een doekje met vloeistof en het stof van de interne componenten vegen, we bedoelen het verwijderen van alle onnodige bestanden op de harde schijf of in het geheugen van de smartphone.

Wanneer u een document van de harde schijf verwijdert of een applicatie van de smartphone verwijdert, verwijdert u niet daadwerkelijk alle bestanden en blijft er nog iets achter in het geheugen van het toestel. Dit zijn allemaal ‘ongewenste’ bestanden die zich ophopen en de werking van uw computer en smartphone vertragen. Als u merkt dat het vier of vijf minuten duurt voordat uw computer opstart, is het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. En hetzelfde geldt voor uw smartphone: de opeenstapeling van foto’s en video’s zal uw telefoon alleen maar trager maken.

Er zijn helaas programma’s en toepassingen waarmee u alle bestanden op het geheugen van uw apparaten veilig permanent kunt wissen zonder de hardwarecomponenten te beschadigen. Ze zijn niet allemaal gratis, maar het resultaat is gegarandeerd. Op deze manier is uw computer en smartphone weer in oude glorie hersteld.

DBAN – Darik’s Boot and Nuke

DBAN is het ultieme programma voor iedereen die elk bestand van de harde schijf van zijn computer wil verwijderen. Darik’s Boot and Nuke is open source software en wordt vooral gebruikt door mensen die harde schijven willen overschrijven om ze op de tweedehandsmarkt te verkopen. Helaas lukt het niet altijd om alle bestanden effectief te verwijderen, maar in de meeste gevallen werkt het wel.

Blancco Drive Eraser

Als u op zoek bent naar professionele software die uw harde schijf gegarandeerd 100% schoonmaakt, moet u zich wenden tot een programma als Blancco Drive Eraser. Met de software kunt u alle soorten bestanden verwijderen, zelfs van de meest ingewikkelde harde schijven en SSD’s: de oplossingen van het softwarehuis zijn de meest uiteenlopende, maar garanderen allemaal hetzelfde resultaat. De totale verwijdering van bestanden. Met Blancco Driver Eraser kunt u ook op meerdere harde schijven tegelijk werken. Het programma is betaald

Blancco Mobile Device Eraser

Het softwarebedrijf dat Blancco Drive Eraser heeft ontwikkeld, heeft ook een toepassing voor mobiele apparaten gemaakt. Met Blancco Mobile Device Eraser kunt u elk bestand uit het geheugen van smartphones verwijderen en de aanwezigheid van uw persoonlijke gegevens wissen. De applicatie is erg handig in het geval u uw smartphone wilt verkopen door al uw bestanden te wissen. Aan de app zijn kosten verbonden, maar hij werkt op alle soorten apparaten: Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry.

Bestanden gratis van je smartphone verwijderen

Als je geen geld wilt uitgeven aan de app, kun je een van de gratis oplossingen gebruiken die zowel Android als iOS bieden.

Op Android-smartphones moet je om alle bestanden op je smartphone of tablet te verwijderen naar Instellingen gaan, vervolgens klikken op Back-up maken&herstellen en ten slotte op Fabrieksinstellingen herstellen. Er wordt een nieuw venster geopend en u moet klikken op de knop Telefoon herstellen.

Op de iPhone is de procedure vrijwel gelijk: ga naar Instellingen en klik vervolgens op Algemeen. Selecteer dan Herstellen en klik op Initialiseer inhoud en instellingen. Wanneer u de PIN-code van uw smartphone invoert, worden de fabrieksinstellingen van de smartphone hersteld.

Wiebetech’s Drive eRazer Ultra

Wiebetech’s Drive eRazer Ultra is geen software of programma, maar in feite een klein apparaatje dat u op uw computer aansluit en dat automatisch uw harde schijf schoonmaakt. Van alle tools die u kunt gebruiken om bestanden van uw SSD te verwijderen, is dit de snelste, en het is ook de veiligste manier om uw computer te beveiligen.

Software gemaakt door hardeschijfbedrijven

Een andere gratis manier om alle bestanden van de harde schijf van uw computer te verwijderen, is het gebruik van software die rechtstreeks door hardeschijfbedrijven beschikbaar wordt gesteld. Van Samsung tot Corsair tot SanDiske OCZ, ze bieden allemaal een programma om uw SSD of harde schijf op te schonen.