Domeinautoriteit, ook wel site-autoriteit genoemd, is een maatstaf die aangeeft hoeveel autoriteit een domein heeft om te helpen bij het rangschikken van zoekmachines. Deze score en hoe deze wordt berekend, varieert tussen SEO-tools en platforms, maar over het algemeen is het een numerieke score tussen 1 en 100 die wordt afgeleid met behulp van websitestatistieken, waaronder de leeftijd van het domein, populariteit door backlinks, grootte van de website en vele andere. andere vertrouwens- en SEO-factoren.
Van PageRank tot Domain Authority
De eerste autoriteitsscore was de PageRank van Google (voor het eerst uitgebracht in 2000). PageRank was de industriestandaard die werd gebruikt om de autoriteit van een domein of website op een 10-puntsschaal te meten. Hoe beter de ranking, hoe meer je de website op de eerste pagina met zoekresultaten zou zien. Browsertools kunnen worden gebruikt om een PageRank weer te geven bij het bekijken van een website. In 2014 stopte Google met het updaten van PageRank-tools en werd deze verwijderd uit webbrowsers. Hoewel PageRank nog steeds wordt gebruikt door de Google-zoekmachine, worden nieuwe en bijgewerkte scores niet beschikbaar gesteld aan het publiek, waardoor SEO-experts en producenten en marketeers van webcontent moeten vertrouwen op SEO-tools van derden om autoriteit te meten.
Moz Domain Authority (DA) -scores
Sinds PageRank is uit het publieke oog verwijderd, hebben veel SEO-tools nieuwe tools en manieren gecreëerd om domeinautoriteit te berekenen. Een van de meer bekende implementaties is de Moz-versie, die beweert meer dan 40 statistieken te gebruiken om de Domain Authority (DA) -score te berekenen.