Webdomeinen: hoe vindt u beschikbare domeinen

Voordat u een website maakt, moet u op zoek naar een gratis internetdomein, zodat deze online kan gaan: er zijn gratis of betaalde tools.

Gratis domeinen zijn het startpunt van elk online project: als u een website, een blog of een forum wilt maken, is dit het eerste wat u nodig hebt om uw pagina toegankelijk te maken voor alle gebruikers. Het vinden van het juiste domein voor uw website is dus een fundamentele stap: het moet natuurlijk aansluiten bij de behoeften van het merk en de doelstellingen van uw project. Met Libero Tecnologia komt u alles te weten over webdomeinen en hoe u de juiste vindt voor uw homepage!

Wat is een internetdomein

Een webdomein of Domain Name System (DNS) in de informatica is een combinatie van letters en cijfers die u op het internet identificeerbaar maakt met een uniek adres: het is een korte reeks tekst, gemiddeld ongeveer 10 tekens, gescheiden door punten, meestal voorafgegaan door de afkorting www, die een website vanaf elk apparaat toegankelijk maakt. In deze korte gids laat Libero Tecnologia u stap voor stap zien hoe u een internetdomein voor uw website kunt registreren.

De identificatiecode bestaat uit verschillende delen, die niveaus worden genoemd: het belangrijkste deel van een DNS is het eerste deel aan de rechterkant, het topleveldomein of de extensie genoemd, bijvoorbeeld .it, .org of .com. Dan zijn er domeinen van het tweede en derde niveau: deze worden gebruikt om specifieke secties van grotere websites te openen, bijvoorbeeld login.libero.it, en worden meestal beschikbaar gesteld door platforms waarmee u websites kunt maken.

Als u uw online project wilt lanceren, moet u dus eerst een domein van het tweede niveau kiezen met de bijbehorende extensie: bij het aanmaken ervan kunt u alle letters van het alfabet a-z en de cijfers 0-9 gebruiken, leestekens zijn niet toegestaan behalve het koppelteken – en er mogen geen spaties zijn. De lengte van een domein kan variëren afhankelijk van de extensie; zo moet de .it DNS tussen de 3 en 63 tekens lang zijn, terwijl andere extensies beginnen met een minimum van 2 tekens.

Hoe vind ik beschikbare internetdomeinen

Internetdomeinen en hun extensies zijn vaak betalend, maar er zijn ook veel websites online die de mogelijkheid bieden om een domein en hosting gratis te verkrijgen.

Geef gratis internetdomeinen

Een van de beste websites die een gratis internetdomeinservice aanbiedt is Hostinger. Dit kan een geweldige oplossing zijn voor mensen die nieuw zijn in de computerwereld en beginnen met een amateurwebsite. HostingGratis.it is een andere geweldige dienst voor het online creëren van domeinen: de site biedt u de mogelijkheid om een gratis domein op het tweede niveau te registreren, inclusief alle diensten voor het maken en onderhouden van een website. Het gebruik van een gratis dienst kan echter ook nadelen hebben: ten eerste moet u op deze sites vaak een domein van het derde niveau gebruiken (bv. nomedeltuosito.dominiogratuito.estensione), de beschikbare opslagruimte is beperkt, uw website kan slechts een gering verkeersvolume verwerken, en in de meeste gevallen zult u geen reclamecircuits kunnen activeren. Om deze beperkingen te omzeilen, moet u een betaalde DNS-dienst aanschaffen.

Een betaald internetdomein registreren

Het verkrijgen van een betaald webdomein is heel eenvoudig. Er zijn een aantal on-lineservers waarmee u de beschikbaarheid van een adres kunt controleren, en waarmee u ook onmiddellijk een alternatief kunt zoeken als het niet beschikbaar is: een voorbeeld hiervan is DomainsBot. Van de bekendste bedrijven waar u een domein kunt kopen, kunt u kiezen voor Aruba, Ehiweb of Tiscali.

Hiervoor hoeft u alleen maar contact op te nemen met de provider, het formulier in te vullen door de combinatie van domein + extensie van uw voorkeur in te voeren en u krijgt een lijst met DNS’en die u kunt kopen met de bijbehorende prijzen; over het algemeen zijn de prijzen lager als u een generiek domein wilt kopen en hoger voor de aankoop van gTLD-domeinen. Zodra u het gewenste adres hebt geselecteerd, volgt u de aankoopwizard door eventuele aanvullende diensten te selecteren (bv. een e-mailpakket) en bevestigt u de transactie.

De keuze van het topleveldomein is ook belangrijk. Er zijn drie hoofdtypen extensies: generieke extensies zoals .org of .com, nationale extensies zoals .it voor Italië of .uk voor het VK enzovoort, en ten slotte zijn er de nieuwe gTLD-labels die onmiddellijk de activiteit identificeren die met de website wordt geassocieerd, d.w.z. .shop voor commerciële activiteiten, .blog of .news voor nieuwssites enzovoort.