Configuratie

Een configuratie is de manier waarop een systeem is opgezet, of het assortiment componenten waaruit het systeem bestaat. Configuratie kan verwijzen naar hardware, software of een combinatie van beide. Een typische configuratie voor een laptop-pc bestaat bijvoorbeeld uit 8 GB of 16 GB (gigabyte) hoofdgeheugen, meerdere USB-poorten, een harde schijf of solid-state drive (SSD), een draadloze kaart en een besturingssysteem.

Veel softwareproducten vereisen dat de computer een bepaalde minimale configuratie heeft. De software vereist bijvoorbeeld mogelijk een minimale CPU of grafische verwerkingseenheid (GPU) en een minimale hoeveelheid hoofdgeheugen.

Mogelijk moet een nieuw apparaat of programma worden geconfigureerd wanneer het wordt geïnstalleerd, wat betekent dat de verschillende schakelaars en jumpers (voor hardware) moeten worden ingesteld en waarden van parameters (voor software) moeten worden gedefinieerd. Een bepaald apparaat of programma moet bijvoorbeeld weten welk type videoadapter beschikbaar is of welk type printer op de computer is aangesloten. Dankzij technologieën zoals plug-and-play en USB wordt veel van deze configuratie automatisch uitgevoerd.

Hoe de systeemconfiguratie te beheren

Als een systeem eenmaal is geconfigureerd, vereist het nog steeds doorlopend, toegewijd beheer om ervoor te zorgen dat het volledig functioneel, geoptimaliseerd en up-to-date is. Gelukkig kan deze verantwoordelijkheid volledig worden geautomatiseerd om menselijke fouten te voorkomen en de efficiëntie te verhogen. Laptops zullen gebruikers bijvoorbeeld vragen hun besturingssysteem en applicaties bij te werken en beveiligingspatches toe te passen.

Het proces is iets gecompliceerder in informatietechnologie (IT) -systemen. Geautomatiseerd configuratiebeheer (vaak simpelweg IT-automatisering genoemd) brengt hoge initiële kosten met zich mee en kan aanvankelijk meer tijd en middelen vergen van IT-beheerders, maar de langetermijnvoordelen van beveiliging, stabiliteit en productiviteit maken de investering meestal de moeite waard.

De technische aspecten van configuratiebeheer hebben betrekking op configuratie-items (bijvoorbeeld monitoren, e-mailtoepassingen, switches, servers, enz.) En hun relevante informatie binnen een database voor configuratiebeheer. Populaire tools voor configuratiebeheer zijn onder meer:

  • Red Hat Ansible Automation Platform

  • Puppet

  • Microsoft Endpoint Configuration Manager (voorheen System Center Configuration Manager, MSCCM)

  • Chef

  • AWS OpWorks

  • Terraform

  • SaltStack