Met een nieuwe digitale toolkit slaat VAD Nuvias een nieuwe weg in voor partners. “Nuvias Digital” is ontworpen om de verkoopprocessen van resellers vanaf augustus efficiënter en effectiever te maken. Daartoe zullen de technische partners voortaan systematisch worden gepromoot met “Nuvias Frontier”.
De behoefte aan efficiënte veiligheidsoplossingen wordt steeds groter en groter. En niet alleen omdat het aantal kantoren aan huis in de nasleep van de pandemie explosief is gestegen. Hoewel het virus momenteel een korte pauze lijkt te hebben ingelast, blijft de vraag bij Nuvias onverminderd stijgen. De VAD voor beveiliging uit Hamburg meldt een omzetgroei van 26 procent voor het boekjaar dat in maart eindigde. De omzet van Nuvias in Europa bedroeg ongeveer 475 miljoen euro, met ongeveer 450 werknemers. Alleen al in Duitsland wil de VAD het aantal werknemers dit jaar met 20 procent verhogen. Voor het lopende boekjaar wordt een omzet van 600 miljoen euro verwacht, en het bedrijf wil in 2024 de grens van een miljard doorbreken.
Nuvias Digital
Partners spelen een essentiële rol in de snelle groei. Daarom zet Nuvias de zender nu op de kaart met twee nieuwe programma’s: “Nuvias Digital” en “Nuvias Frontier”. De eerste bestaat uit een toolkit die de digitale bedrijfsprocessen van de partners ondersteunt. Het omvat alles, van het opzetten van verkoopcampagnes en orderbeheer tot technische opleiding en marketingondersteuning. “Alle digitale verkoopprocessen, van het plaatsen en traceren van bestellingen tot technische training, evenals deskundige marktinzichten en marketing, zijn ontworpen om gemakkelijker en efficiënter te worden voor partners”, belooft Simon England, CEO van de Nuvias Group. “Nuvias Digital” zal vanaf augustus beschikbaar zijn met vier componenten: “SkillUp” (training), “PowerUp” (marketing), “Subscription Services” (XaaS-abonnementen, waaronder WatchGuard en Kaspersky, evenals financieringsoplossingen van Nuvias Capital) en een “Supply Chain Portal”.
De nieuwe portal is bedoeld als een levering van on-demand diensten. Welke van deze diensten zij gebruiken, is dus aan de partners. Het doel is om de processen bij de resellers grotendeels te automatiseren, zodat er meer tijd overblijft voor persoonlijk contact, bijvoorbeeld voor strategische gesprekken met partners en klanten.
Nuvias Frontier
Het programma “Nuvias Frontier”, dat half juli van start gaat, flankeert de groei van de VAD aan de andere kant van het kanaal: Nuvias wil aanbieders en innovatieve start-ups beter dan voorheen ondersteunen. Zij krijgen speciale steun, vooral in de eerste fase van hun toetreding tot de markt. “Tegenwoordig willen wederverkooppartners niet langer afzonderlijke producten van fabrikanten die zij vervolgens combineren, maar willen zij een compleet portfolio waaruit zij vervolgens gecoördineerde, geselecteerde oplossingen kunnen kiezen voor de behoeften van hun klanten”, legt England het idee hierachter uit. En vooral jonge bedrijven met nieuwe benaderingen zijn voorbestemd om de portefeuille aan te vullen. Nuvias houdt het aantal aanbieders in het programma voorlopig klein: volgens Engeland zijn er zes aanbieders gepland. Het wordt momenteel uitgerold in de DACH-regio, het VK en de Benelux.
Samenwerking met Deep Instinct
Een van de eerste partners is Deep Instinct. De Amerikaanse beveiligingsspecialist hanteert een “gelaagde aanpak” tegen ransomware waarbij gericht gebruik wordt gemaakt van deep learning-technologieën. Helge Scherff, Regional Vice President Central bij Nuvias, zegt: “De deep learning-aanpak van Deep Instinct garandeert veruit het laagste percentage vals-positieven dat ik ken.” Analisten van Forrester Research bevestigen dit met een waarde van minder dan 0,1 procent. Deep Instinct is multi-tenant en integreert met bestaande SOC’s (security operation centres). De VAD is momenteel in gesprek met grote MSP’s. In dit land zijn reeds drie grote proefinstallaties in bedrijf. Een bijzonder verkoopargument voor de oplossing is waarschijnlijk de samenwerking van de aanbieder met Munich Re, waardoor Deep Instinct-klanten kunnen worden verzekerd tegen schade veroorzaakt door ransomware. Op dit moment kunnen bedrijven in de VS en het VK die Deep Instinct gebruiken als onderdeel van het premium abonnement zich verzekeren tegen schade veroorzaakt door ransomware (operationele kosten voor herstel, probleemoplossing, etc.) met een garantie. Er zijn nog besprekingen gaande over een uitbreiding naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.