Reageren op cyberaanvallen duurt 21 uur

Met werk op afstand, multi-cloudomgevingen en phishingmails zijn er allerlei aanvalspunten voor hackers om gevoelige gegevens te stelen. Maar de tijd die beveiligingsexperts nodig hebben om op een aanval te reageren is 20,9 uur, zo blijkt uit een studie van Deep Instinct.

Meer dan twee werkdagen, 20,9 uur om precies te zijn, is de gemiddelde reactietijd op een cyberaanval wereldwijd. Dit is het resultaat van het huidige “Voice of SecOps” rapport van Deep Instinct. In Duitsland bedraagt de gemiddelde reactietijd 19,6 uur.

44 procent van de cyberbeveiligingsdeskundigen in Duitse bedrijven noemt een gebrek aan geschoolde werknemers als reden hiervoor. In het algemeen klaagde 35% over het gebrek aan gekwalificeerd veiligheidspersoneel. Vooral de gezondheidszorg (52%) en de publieke sector (55%) werden getroffen.

Zweden heeft de hoogste gemiddelde waarde met een responstijd van 25,5 uur. Am schnellsten reagieren die Niederländer.

Land Durchschnittliche Reaktionszeit in Stunden
Gesamt 20,9
US 20,4
Kanada 21,9
UK 20,2

Über die Studie

Für den Report analysierte Deep Instinct das Feedback von 1.500 leitenden Cybersicherheitsexperten in elf Ländern, die für Unternehmen mit mehr als 1.000 Mitarbeitern und einem Jahresumsatz von mehr als 500 Millionen Dollar arbeiten. Die Befragten kommen aus den Branchen:

Bezorgdheid van beveiligingsprofessionals

Volgens het rapport maakt 44 procent van de respondenten zich zorgen over het feit dat ze geen oplossing hebben om zich te verdedigen tegen malware die ze nog nooit eerder hebben gezien. Tegelijkertijd vreest 40 procent een toenemende hardnekkigheid van dreigingsactoren. Met name bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, vormen een kwetsbaar punt voor 80 procent van de respondenten.

Bovendien noemden beveiligingsprofessionals bedreigingen vanuit hun eigen gelederen een aanhoudend risico. 86 procent van de respondenten vreest dat hun werknemers op kwaadaardige links klikken en een aanval of inbreuk op de beveiliging veroorzaken.

Om de beveiligingsrisico’s tot een minimum te beperken, richt 57 procent zich op preventieve beveiligingsmaatregelen. En 62 procent probeert indringers vroegtijdig te identificeren met detectie- en reactieoplossingen.