fps

1. Afkorting voor frames per seconde, fps is een maatstaf voor het aantal stilstaande beelden op volledig scherm dat wordt vastgelegd of weergegeven in één seconde video-opname / -weergave of videogames. Zowel bij videografie als bij videogames wordt de snelle opeenvolging van stilstaande beelden gebruikt om de illusie van beweging te creëren; hoe hoger de fps, hoe vloeiender de beweging wordt weergegeven. Over het algemeen is het standaard minimum aantal frames per seconde dat nodig is om realistische bewegingen te behouden 24 fps. Hoewel een hoge fps (60+) animatie realistischer doet lijken en de weergave van slow motion-effecten kan verbeteren, kan het ook een onredelijk grote bestandsgrootte creëren en ervoor zorgen dat het afspelen vertraagt.

2. Met een hoofdletter is FPS een acroniem voor first-person shooter, een genre van console- en pc-gaming. Dit soort games wordt gekenmerkt door hun first-person-perspectief, waardoor de speler door het landschap van het spel kan navigeren met alleen de handen van hun personage die een wapen in beeld houden om zichzelf te plaatsen. Dit zorgt voor een meer meeslepende ervaring voor de speler in plaats van hem toe te staan ​​te spelen vanuit een alwetend standpunt van een derde persoon. De eerste grote FPS-game, Doom, werd uitgebracht in 1993 en zorgde voor talloze imitaties en de opkomst van FPS-gaming zoals die nu bekend staat.

Vergeleken met de vroege dagen van FPS-gaming, bevatten de games van vandaag complexere verhalen, beelden van hogere kwaliteit (dankzij onder meer een hogere fps) en een sterkere drang naar het bouwen van fantasiewereld. Het is belangrijk op te merken dat FPS-games al lang bekritiseerd worden vanwege hun gewelddadige thema’s en het ethische dilemma dat gepaard gaat met het doden van personages in een videogame, hoewel studies argumenten hebben weerlegd dat gewelddadige acties van spelers in videogames direct tot real-world gevallen leiden. van geweld. Met name het debat over het geweld van FOD-gaming kwam na de Columbine High School schieten in 1999, toen de nasleep van de tragedie onthulde dat de schutters veelvuldig spelers waren geweest van FPS-games zoals Doom en Quake.