Hoe u uw PS4-gaminguren kunt controleren

Als u wilt controleren hoeveel tijd u hebt besteed aan het spelen van uw favoriete games op de PS4, volgt u deze eenvoudige stappen.

De PlayStation 4 is niet alleen een van Sony’s meest succesvolle consoles, maar ook een van de beste videogames. De PlayStation 4 is niet alleen een van Sony’s succesvolste consoles, het is ook een van de beste videogames aller tijden, met een breed scala aan pixel- en polygoonuniversums. Diezelfde fans zullen zich vaak hebben afgevraagd hoeveel tijd ze eigenlijk hebben doorgebracht met het vasthouden van hun trouwe DualShock 4. Het is aan hen dat deze gids is gewijd, waarin we zullen kijken naar hoe je de speeluren op PS4 kunt zien, in interactie met de statistieken die beschikbaar worden gesteld door de “grote S” van gaming en third-party bedrijven.

Game-uren op PS4: hoe ze bij te houden

Voordat we alle stappen doorlopen van de procedure over hoe je de speeluren op PS4 kunt zien, is het belangrijk om een premisse te maken. In feite staat Sony niet altijd toe dat de tijd die gebruikers besteden aan gamen wordt bijgehouden: de Japanse reus geeft er de voorkeur aan deze mogelijkheid periodiek te activeren, met ad hoc verpakte initiatieven. In 2018 zagen we bijvoorbeeld het My PS4 Life-initiatief, waarmee gamers op PlayStation-consoles hun officiële statistieken konden raadplegen, maar alleen voor dat jaar. Hetzelfde gebeurde in 2020, toen het bedrijf een portaal verstrekte waarmee fans van het pad konden zien hoeveel uur ze in 2019 op de PlayStation 4 hebben doorgebracht. Dit zijn sporadische evenementen die meestal samenvallen met de feestdagen en waarbij zelfs een paar prijzen worden weggegeven, zoals avatars en dynamische thema’s.

In alle gevallen geldt dat je, om te zien hoeveel uur je op de PS4 hebt gespeeld, absoluut moet zijn aangemeld bij PlayStation Network, het online platform van Sony waarmee de technici de gamestatistieken kunnen koppelen aan het profiel van een gebruiker. Helaas heb je met deze initiatieven geen toegang tot het totale aantal speeluren, maar alleen tot de tijd die je in het desbetreffende jaar op de PlayStation 4 hebt doorgebracht en de uren die je aan bepaalde titels of genres hebt besteed. Misschien heb je je gerealiseerd dat er geen echte functionaliteit is om de statistieken bij elk afzonderlijk spel te laten zien, maar derde partijen kunnen je vaak helpen.

Hoe je je PS4-game-uren via derde partijen kunt zien

Hoewel Sony officieel geen antwoord geeft op de vraag hoe je je PS4-game-uren kunt zien, hebben we wel de mogelijkheid om ons te wenden tot verschillende softwarehuizen die spelers gedetailleerde statistieken in hun games bieden. Om toegang te krijgen tot deze statistieken, moet men zich gewoonlijk abonneren op een dienst van derden en inloggen op de officiële website. Een voorbeeld hiervan is Rockstar Games met zijn Grand Theft Auto V en Red Dead Redemption II: op de website van het bedrijf kunnen we zien hoeveel uren we hebben doorgebracht in de straten van Los Santos of in de wildernis van Amerika. Dit alles gebeurt door te klikken op de knop Aanmelden in de rechterbovenhoek, vervolgens op het PlayStation-pictogram en vervolgens in te loggen met onze PSN-accountgegevens. Er zijn ook titels – zoals de RPG Final Fantasy VII Remake of Hideo Kojima’s sci-fi kaskraker Death Stranding – waarvan het hoofdmenu gamestatistieken toont, waaronder het aantal uren dat aan het avontuur is besteed.