Sony lanceert de nieuwe PlayStation 4 Pro. Video en beelden

Na de PlayStation VR brengt Sony een update voor zijn vlaggenschipconsole op de markt: ondersteuning voor 4K-resolutie en ongekende kracht

Naarmate de kerst nadert, lanceert Sony het hoogtepunt van 2016: de PlayStation 4 Pro, een update voor de next-gen console die ondersteuning voor 4K-resolutie en HDR-technologie implementeert, waardoor de kwaliteit van beelden en de vloeiendheid van videogames verbetert.

Het Japanse bedrijf heeft de nadruk gelegd op de kracht van de hardware: de PlayStation 4 ontwikkelt een vermogen van 4,2 teraflops dankzij een octa-core processor met een vermogen van 2,1 GHz, 8 GB DDR5 RAM (met toevoeging van 1 GB DDR3 RAM die uitsluitend wordt gebruikt voor niet-lictische toepassingen om ruimte vrij te maken voor de verwerking van videogames) en een GPU die wordt gevormd door twee videokaarten, dezelfde die al voor de PlayStation 4 zijn gebruikt, maar met een frequentie die is verhoogd tot 911MHz. Er is ook een harde schijf van 1 TB voor het downloaden van games uit de online winkel, maar ook voor het opslaan van foto’s, video’s en gesprekken.

Een stap in de toekomst

(Overgenomen van YouTube)

Sony heeft keer op keer duidelijk gemaakt dat de PlayStation 4 Pro slechts een update is en geen nieuwe PlayStation 5: de console gaat door op de weg die het drie jaar geleden is ingeslagen en probeert alleen de visuele kwaliteit van games te verbeteren. Dit verklaart de ondersteuning voor 2160p (4K) resolutie en HDR (High Dynamic Range), waarmee games de kwaliteit van details verder kunnen verfijnen. Laten we beginnen met de 4K-resolutie: op dit moment is geen enkel softwarehuis erin geslaagd om games te ontwikkelen met zo’n hoge native resolutie. Daarom heeft Sony een upscaling-algoritme (checkerboard) ontwikkeld waarmee elk afzonderlijk frame van het spel kan worden genomen en de kwaliteit ervan kan worden verbeterd. De operatie is eenvoudiger dan het klinkt: het algoritme neemt een vierkant van 2×2 pixels en vergroot het tot 4×4. Dit komt zowel de beeldkwaliteit als de vloeiendheid van het spel ten goede.

HDR is de nieuwe visuele standaard die HD in de komende jaren zal vervangen. Het enige probleem is het gebrek aan televisies die de nieuwe technologie ondersteunen.

De redenen voor de lancering van PlayStation 4 Pro

(Overgenomen van YouTube)

Velen lijkt het misschien vreemd om Sony’s nieuwe console een maand na de release van PlayStation VR te lanceren, het eerste vizier dat door het Japanse bedrijf is ontwikkeld en exclusief aan de wereld van gamers is gewijd. Maar Sony’s keuze is heel logisch: de VR-kijker heeft veel kracht nodig om optimaal te kunnen werken, een eigenschap die op dit moment alleen de PlayStation 4 Pro kan hebben. Uit vroege tests met de nieuwe console blijkt namelijk dat games die zijn ontwikkeld voor virtual reality profiteren van verbeterde graphics

Games beschikbaar en compatibel met PlayStation 4 Pro

Het nieuws waar miljoenen gamers blij van zullen worden, is de volledige compatibiliteit tussen games die zijn ontwikkeld voor PlayStation 4 en de nieuwe console. In feite past de PlayStation 4 Pro zich automatisch aan het type game aan: als het herkent dat de titel een paar jaar oud is, optimaliseert het het gebruik van de hardware en “zet het een van de twee videokaarten in slaap”.

Videogames die speciaal voor de PlayStation 4 Pro zijn ontwikkeld, zijn nog niet gelanceerd en zullen tot volgend jaar moeten wachten op de release van Horizon: Zero Down en For Honor. Veel softwarehuizen hebben echter updates uitgebracht om de spelkwaliteit te verbeteren en de resolutie te verhogen, met Uncharted 4 als het meest succesvolle experiment. De jongens van Naughty Dog hebben de native resolutie verhoogd naar 1440p en HDR-ondersteuning geïmplementeerd: de landschappen lijken tot leven te komen en de kwaliteit van de graphics is werkelijk uitzonderlijk. Voor avonturenfans is er een update van The Rise of Tomb Raider, een andere titel die heeft geprofiteerd van de pas ontdekte kracht van de PlayStation 4 Pro.

Playstation 4 Pro prijs en release

De console gaat vanaf 10 november in de verkoop voor een adviesprijs van €409,99.

Sommige video’s in dit gedeelte zijn afkomstig van internet en worden daarom beschouwd als behorend tot het publieke domein. Indien de proefpersonen in deze video’s of de auteurs bezwaar hebben tegen de publicatie ervan, kunt u eenvoudig om verwijdering ervan verzoeken door een e-mail te sturen naar: [email protected]. We zullen de video zo snel mogelijk verwijderen.

.