Hoe je PlayStation-games op je pc kunt spelen

Om PlayStation-games op je computer te spelen, kun je PS4 Remote Play gebruiken of je abonneren op PlayStation Now. Hoe ze werken

Consoles zijn het perfecte gereedschap voor het spelen van videospelletjes. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten op uw TV, en u hoeft ze alleen maar aan te zetten om te beginnen genieten. Maar de laatste jaren is een nieuw apparaat zijn plaats gaan innemen naast de consoles: de computer. Dankzij de ontwikkeling van steeds krachtigere GPU’s en processors zijn PC’s de perfecte game-apparaten geworden, met betere prestaties dan consoles. Helaas ontwikkelen niet alle softwarebedrijven games voor de pc – sommige van de interessantste titels zijn PlayStation- of Xbox-exclusives.

Er zijn helaas een paar manieren om PlayStation-games op je pc te spelen zonder gebruik te hoeven maken van een emulator of vergelijkbare software. Er zijn twee opties: PS4 Remote Play en PlayStation Now. Beide zijn diensten die door Sony zijn ontwikkeld om gebruikers in staat te stellen PS4-games op hun pc’s te spelen. De twee toepassingen werken echter heel verschillend. Met PS4 Remote Play kunnen gebruikers PlayStation 4-games rechtstreeks op hun pc spelen via streaming, terwijl PlayStation Now een dienst is die een boeket van 500 PlayStation 4-, PlayStation 3- en PlayStation 2-titels biedt die rechtstreeks vanaf de computer kunnen worden gespeeld. Hier lees je hoe je PlayStation-games op je pc kunt spelen.

Wat is PS4 Remote Play en systeemvereisten

PS4 Remote Play is een programma waarmee je PlayStation 4 rechtstreeks vanaf je pc kunt spelen. Daartoe moeten de console en de computer op hetzelfde netwerk zijn aangesloten en moet de internetverbinding videostreaming ondersteunen. PS4 Remote Play streamt gewoon de beelden die door de console worden verwerkt naar uw computer. Om PlayStation-games op je pc te spelen, heb je Windows 8.1 of hoger (macOS X als het een Mac is), ondersteuning voor 360p-, 540p- of 720p-resoluties (met een framesnelheid van 30 of 60 frames per seconde) en een goede internetverbinding nodig. Om met de hoogste videokwaliteit te kunnen spelen (720p bij 60 fps) heb je een verbinding nodig van minstens 15 mega per seconde echt. Als je de DualShock-controller wilt gebruiken, moet je computer een micro-USB-poort hebben.

Hoe stel je je pc en PS4 in om PS4 Remote Play te gebruiken

Als je spelcomputer aan alle bovenstaande technische vereisten voldoet, hoef je alleen maar de PS4 Remote Play-app (beschikbaar voor zowel pc als Mac) te downloaden van de PlayStation-website. Je zult dan je PS4 software moeten updaten naar versie 3.50, als je dat nog niet gedaan hebt. U kunt dit doen door naar Instellingen te gaan (het koffertje) en “Systeem Software Update” te selecteren. Natuurlijk moet je PS4 verbonden zijn met het internet om de update te kunnen downloaden en installeren.

Hoe speel je PS4-games op pc en Mac

Je bent nu klaar om PS4 Remote Play te gebruiken om PS4-games op je computer te spelen. Open de PS4 Remote Play-app op je pc of Mac en sluit je DualShock-controller aan, druk vervolgens op Start. De app vraagt je om je aan te melden bij je PlayStation Network-account, je e-mailadres en wachtwoord in te voeren en door te gaan. De app zal dan zelfstandig zoeken naar uw PS4 en er verbinding mee maken. Als dat niet lukt, wordt u gevraagd het gevonden nummer handmatig in te voeren door de Instellingen van de PS4 te openen en vervolgens naar “Remote Play Connection; Add” te gaan. Nu hoef je de game alleen nog maar op te starten en vanaf je computer te spelen

Hoe speel je PlayStation-games op je pc met PlayStation Now

Sony heeft PlayStation Now naar Italië gebracht, de innovatieve service waarmee je PlayStation-games kunt streamen. Het is als de Netflix van videospelletjes: je kiest een spel, downloadt het en begint te spelen. En u betaalt alleen voor een maand- of jaarabonnement. Als je het spel niet naar je pc wilt downloaden, kun je het streamen zolang je maar een fatsoenlijke internetverbinding hebt. PlayStation Now ondersteunt niet alleen PS4, maar ook pc. Je hoeft het programma alleen maar te downloaden van Sony’s website, je aan te melden voor een abonnement en je kunt meer dan 600 PlayStation 4-, PlayStation 3- en PlayStation 2-titels op je pc spelen zonder gebruik te hoeven maken van een emulator of een videostreamingprogramma zoals PS4 Remote Play.

De vereisten voor het gebruik van PlayStation Now op een computer zijn niet zo hoog: Windows 7-8.1 of 10 (32-bit of 64-bit), geluidskaart met minstens 300 MB beschikbare ruimte, 2 GB of meer RAM-geheugen, 3,5 GHz Intel Core i3 of 3,8 GHz AMD A10-processor. Een internetverbinding met een snelheid van 5Mbps is voldoende. De maximaal ondersteunde resolutie is 720p. Met de computer kun je het spel alleen via streaming spelen zonder de mogelijkheid om het spel lokaal te downloaden.

De kosten van het PlayStation Now-abonnement bedragen €14,99 voor een maand en €99,99 voor een jaar. De eerste zeven dagen zijn gratis.